Hlavní obsah

Stačil e-mail o fiktivním auditu a podvodník vysál z přerovské firmy 1,5 milionu

– Přerov
Právo, Miloslav Hradil

Podvést jednu přerovskou firmu se podle kriminalistů podařilo zatím neznámému člověku, který se vydával za jejího dlouholetého zahraničního partnera. Podezřelý z ní vylákal bezmála 1,5 milionu korun na základě požadavku týkajícího se údajné vnitřní kontroly prováděné v bance.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Na policisty se v pátek 7. prosince obrátil spolumajitel přerovské společnosti s tím, že neznámý pachatel vylákal od 13. listopadu z podniku přes 1 420 000 korun. Podvodník vystupoval jako její dlouholetý obchodní partner ze zahraničí,“ informoval o případu v pondělí mluvčí policie Libor Hejtman.

Podezřelý muž podle vyšetřovatelů poslal z podvržené e-mailové adresy, která byla téměř shodná s adresou zahraničního partnera, zprávu, v níž uvedl, že v bance, kde má jeho firma veden bankovní účet, je prováděn vnitřní audit. Přerovská organizace měla v tu dobu partnerovi uhradit fakturu ve výši 62 000 dolarů. „Pachatel tedy požádal, zdali by mu finanční prostředky nemohly být zaslány na nový bankovní účet, aby se k penězům dostal dříve, tedy než bude dokončen audit v původní bance,“ uvedl mluvčí.

Firma neměla podezření

Jelikož zahraniční partner přerovské firmy již v minulosti měnil svůj bankovní účet a vždy proběhlo vše v pořádku, neměla česká firma žádné podezření, žádosti vyhověla a fakturu proplatila na nový bankovní účet. Na skutečnost, že se jednalo o podvod, přišli zaměstnanci firmy až ve chvíli, kdy ji kontaktoval skutečný zahraniční partner. „Kriminalisté po pachateli pátrají a v případě dopadení mu za přečin podvodu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let,“ konstatoval Hejtman.

Policisté v souvislosti s tímto případem apelují na všechny podnikatele, aby byli při provádění plateb do zahraničí ostražití. „V případě, že obdrží zprávu o změně bankovního účtu obchodního partnera, ať už z jakéhokoliv důvodu, aby vždy kontaktovali protějšek a ověřili si, že se nejedná o podvrh. Zároveň aby důkladně zkontrolovali příchozí e-mailovou adresu, zda v ní není přehozené nějaké písmenko či koncovka,“ dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám