Hlavní obsah

Šrytr s Kacem zůstávají kvůli dvacet let staré vraždě ve vazbě

Právo, Radim Vaculík
Praha

Dvojice mužů obviněných z dvacet let staré vraždy romského šéfa podsvětí Antonína Běly (52) zůstává dál za mřížemi. Okresní soud pro Prahu-východ prodloužil podle zjištění Práva 11. července vazbu jak Pavlu Šrytrovi (52), tak Jánu Kacovi (51), které policisté z týmu Tempus ze zastřelení Běly podezřívají.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Soud z obavy hrozícího útěku obou obviněných rozhodl o prodloužení jejich vazby,“ řekl v pondělí Právu středočeský státní zástupce Tomáš Milec, který se jednání o vazbě účastnil.

„Soudkyně uvedla, že důvody vazby nadále zůstávají, navíc jsou posíleny zjištěními policie, která se jí podařilo získat během posledních měsíců v rámci vyšetřování tohoto případu,“ dodal Milec.

Zjištěné důkazy podezření posilují

Dále doplnil, že průběh vyšetřování i podle názoru soudu nevyvrátil mínění policie o vině obou mužů, ale naopak ho potvrdil.

„Zjištěné důkazy to podezření spíše posilují,“ dodal Milec s tím, že vyšetřování kauzy dále probíhá.

Podle informací redakce jsou zásadními důkazy především výpovědi svědků z Bělova okolí, některých z nich i jako utajených. Jedním z hlavních je Bělův syn Jaroslav (39).

Mezi těmi, koho vyšetřovatelé týmu Tempus, který se zaměřuje na nevyřešené letité případy vražd, vyslechli, byla například i rodina Bělova někdejšího obchodního partnera a později rovněž zavražděného kontroverzního sedmačtyřicetiletého podnikatele Františka Mrázka.

Vyslechli Mrázkovy děti

Právě Mrázkovo jméno bývá často s násilnou smrtí Běly spojováno, oba muži se údajně rozešli ve zlém a policie prověřovala verzi, že si vraždu bývalého přítele a někdejšího obchodního partnera objednal právě Mrázek.

Ten už ale ve věci vypovídat nemůže, protože ho dosud neznámý pachatel zastřelil v lednu roku 2006 v okamžiku, kdy vycházel z domu, v němž měl kanceláře.

Kriminalisté z týmu Tempus tedy v posledních týdnech vyslechli jak obě Mrázkovy děti Michala a Moniku, tak podle všeho i jeho manželku.

Dvacetiletá promlčecí lhůta 

Někdejší policisty z elitního Útvaru rychlého nasazení (URNA) Šrytra s Kacem detektivové viní z toho, že se 13. dubna 1996 podíleli na násilné smrti Běly. Jejich stíhání zahájili letos v březnu jen pár týdnů před uplynutím dvacetileté promlčecí lhůty.

Pachatelé na Bělu na jeho zahradě před vilou v Úvalech u Prahy vystřelili celkem třiatřicet ran ze samopalů, z toho dvacetkrát jej zasáhli, jednou přímo do hlavy.

Na vraždě se údajně podílelo až pět lidí. Přestože je policie přesvědčená, že Šrytr, bývalý Bělův řidič a bodyguard, kterého Běla kvůli zradě předtím vyhodil, byl tehdy na místě činu, údajně nebyl tím, kdo střílel.

Policie však prý zná jména všech přítomných, ale někteří z nich se prý ukrývají v zahraničí.

Jeli loupit

Kriminalisté pracují s verzí, že ozbrojená pětičlenná skupina jela do vily k Bělovi loupit, protože věděla, že má ve skrýši v domě schovanou vysokou částku, která tam běžně nebývala. O úkrytu přitom věděl jen velmi úzký okruh lidí.

Není však jasné, zda je Běla po návratu domů překvapil, a proto musel zemřít, nebo byla jeho smrt od začátku plánovaná.

Šrytr po odchodu od Běly začal pracovat pro nepsaného kmotra českého podsvětí Františka Mrázka, se kterým měl Běla spory. Pro Mrázka jezdil jako řidič a bodyguard i Kaco.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám