Hlavní obsah

Srbovi obhájci jsou rozhodnuti svést tvrdý boj s obžalobou

Novinky, Pavel Blažek
ČESKÉ BUDĚJOVICE

Předseda českobudějovického krajského trestního senátu Slavomír Cirhan dnes v osm hodin ráno zahájil hlavní líčení v kauze přípravy údajné nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Na lavici obžalovaných usedl bývalý generální sekretář ministerstva zahraničních věcí Karel Srba a další obžalovaní.

Foto: Jan Kaše

Upálení ježibaby

Článek

Obžalováni jsou i prachatičtí podnikatelé Eva Tomšovicová, Michal Novotný, Petr Volf a podnikatel Jiří Slavík, který Tomšovicové prodal armádní semtex na provedení údajné vraždy. Korunním svědkem obžaloby bude tajný spolupracovník prachatické policie Karel Rziepel-Jánský z vimperské galerky, známý pod přezdívkou Citrón. Advokát Miroslav Kříženecký jako obhájce Srby je rozhodnut svést tvrdý boj s českobudějovickým krajským státním zástupcem Barnabášem Liškou, který podal soudu obžalobu.

Ostrý střet lze očekávat také mezi soudním znalcem obžaloby Slavomilem Hubálkem a soudními znalci obhajoby, psychologem z pražského bohnického psychologického centra Markem Preissem a primářem psychiatrie Ústřední vojenské nemocnice v Praze 6 Střešovicích Vlastimilem Tichým.

"Bezprostředně před soudním procesem mohu jen zopakovat, že neexistuje jediný věcný důkaz, který by pana Srbu usvědčoval ze zadání nájemné vraždy. Vše je založeno na výpovědích slečny Tomšovicové. Ta svá tvrzení v průběhu vyšetřování o zadání vraždy naším mandantem dokonce odvolala. Soudní znalci obhajoby dospěli k závěru, že Tomšovicová je nevěrohodná a trpí bájnou lhavostí. Tedy k úplně jinému závěru než znalec Hubálek," zdůraznil Kříženecký.

Obhajoba zamýšlí odhalit roli policie

Státní zástupce Liška Právu sdělil, že záměry obhajoby svést tvrdý zápas s obžalobou chápe. Uvedl, že znalecké posudky obhajoby nezná. "Nedostal jsem je," řekl Liška. Zdůraznil, že obžaloba obsahuje dostatek důkazů o přípravě nájemné vraždy. Pozastavil se nad snahou Srbových advokátů, aby byl soudní proces předán pražskému městskému soudu.

"Vrchní soud zamítl přenesení kauzy na soud do Prahy s tím, že to nemá oporu v trestním řádu. Nepochopil jsem, proč takový návrh a s takovým humbukem obhajoba podávala. To se snad pan Kříženecký domnívá, že se v Praze soudí jinak než v Českých Budějovicích? Zákony platí přece stejně v Budějicích jako v Praze," poznamenal žalobce.

"Žádali jsme Vrchní soud o předání kauzy do Prahy proto, že se místem údajné vraždy měla stát Praha a nikoliv České Budějovice nebo Prachaticko," odpověděl na žalobcovy poznámky Kříženecký. Advokát zdůraznil, že dalším důležitým bodem střetu bude objasnění role Rziepela - Citróna, který od Novotného přijal objednávku na vraždu novinářky.

"Minimálně od tohoto okamžiku policie o všem věděla a Rziepela řídila. Roli policie bude nutné rozkrýt od prvního do posledního písmene," upozornil Kříženecký. Soudce Cirhan v pátek Právu sdělil, že soudní proces bude veřejný, přestože se bezprostředně dotýká Srby, který byl agentem vojenské rozvědky. Uvedl, že je rozhodnut vést proces nepřetržitě celý týden až do pátku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám