Hlavní obsah

Srba: vraždu Slonkové jsem si neobjednal

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Celodenním výslechem bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí a agenta vojenské rozvědky odstartovalo v pondělí u Krajského soudu v Českých Budějovicích projednávání případu přípravy vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Na lavici obžalovaných usedla kromě Srby i tři prachatičtí podnikatelé - Eva Tomšovicová, Michal Novotný a Petr Volf.

Článek

Všem čtyřem hrozí za plánování vraždy až 15 let vězení. Pátým obžalovaným je podnikatel Jiří Slavík, který měl obstarat výbušninu (armádní semtex). Ten může jít za nedovolené ozbrojování do vězení až na tři roky.

Podle státního zástupce Barnabáše Lišky si Srba objednal vraždu nepohodlné novinářky, která ve svých článcích upozorňovala na jeho rozsáhlý majetek a podezřelé obchodní aktivity, u Tomšovicové. Ta pak měla požádat o zprostředkování fyzické likvidace podnikatele Michala Novotného, který podle policejní verze najal na vraždu recidivistu Karla Rziepela - Jánského, známého v podsvětí pod přezdívkou Citrón. Rziepel ale spolupracoval s policií a ta následně celou skupinu pozatýkala.

Srba: nikoho neznám

"Nikdy jsem si žádnou vraždu neobjednal, nikdy jsem za něco takového nedal peníze. Novotného, Volfa ani Rziepela neznám. Pana Slavíka jsem viděl poprvé až zde," hájil se Srba, v jehož automobilu nalezli policisté při prohlídce zhruba 30 miliónů korun v české měně a amerických dolarech, pistoli a tři takzvané střílející tužky.

Na dotaz předsedy senátu Slavomíra Cirhana Srba uvedl, že peníze chtěl odvézt do banky a zbraně, že držel jako sběratel. Srbův obhájce Miroslav Kříženecký o přestávce jednání označil celou kauzu za boj zpravodajských služeb, který souvisí s případy Štiřína, Českého domu v Moskvě i takzvaného Kavanova trezoru.

Jde prý o boj tajných služeb

Obžalovaný Srba při soudním výslechu uvedl, že jako agent vojenské rozvědky nebyl zbaven mlčenlivosti a proto nemůže o některých souvislostech svého případu hovořit. Upozornil, že mlčenlivost porušili ministr obrany Jaroslav Tvrdík a současný ředitel vojenské rozvědky Josef Prokš, kteří v médiích uvedli, že je Srba pracovníkem rozvědky.

Upozornil, že nevylučuje, že Tomšovicová jako hlavní svědkyně obžaloby přípravy nájemné vraždy proti němu byla či je řízena vojenskou rozvědkou. "Nemohu to však dokázat," řekl Srba.

"Je to využito k čistkám ve zpravodajských službách. Ve Štiříně se šláplo na kuří oko někomu jinému, než jen ministerstvu zahraničí." uvedl Kříženecký. U soudu také zazněla řada jmen utajených agentů vojenské rozvědky, proti čemuž se advokát ostře ohradil. "Je to komplot a my nevíme jestli jde o akci osamělé osoby, nebo širších sil. Dochází ke stahování rozvědčíků z cizích zemí. To co se dělo, ohrozilo mnoho lidí na životech," řekl následně Kříženecký novinářům.

Výmysly Tomšovicové?

Srba vypověděl, že s Tomšovicovou se seznámil na přelomu let 1999 a 2000 a udržoval s ní časté styky. S postupem doby si prý začal uvědomovat nesrovnalosti v jejím chování. "Tvrdila například, že je doktorkou práv, že měla dva manžely, kteří oba tragicky zahynuli, že má veliký majetek v zahraničí ,nebo že působila na Wall streetu. Nic z toho ale nebyla pravda," zpochybňoval důvěryhodnost Tomšovicové Srba. O jakékoli možné likvidaci Slonkové s ní údajně nikdy nehovořil.

"Při společné návštěvě Paříže padl ze strany paní Tomšovicové dotaz na Jiřího Sitára, kolik by stálo odstranění paní Opolecké ve prospěch Grosse. To jsem ale chápal jen jako nepodařený vtip," poznamenal Srba.

V soudním spise však v souvislosti s přípravou vraždy figurují vedle Slonkové ještě další tři jména. Jakýsi Maxmilián, Rostislav Petřek a Václav Hrubý. Jednání bude pokračovat celý týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám