Hlavní obsah

Srážku vlaků na Přerovsku vyšetřuje policie jako obecné ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako obecné ohrožení vyšetřuje policie srážku dvou nákladních vlaků, k níž došlo v noci na pátek ve stanici Prosenice na Přerovsku. Provoz na důležité páteřní trati z Přerova do Bohumína mezi stanicemi Prosenice a Lipník nad Bečvou se podařilo alespoň částečně obnovit až v noci na sobotu. Po zhruba 23 hodinách.

Foto: Drážní inspekce, Novinky

Po srážce vlaků vykolejily čtyři vagony a jedna z lokomotiv.

Článek

„V souvislosti s nehodou jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti,“ sdělila Právu policejní mluvčí Miluše Zajícová s tím, že vyšetření události zřejmě potrvá několik měsíců.

Příčiny nehody vyšetřují i inspektoři Drážní inspekce. „Budeme zjišťovat, jak probíhal provoz na té trati, jak byla zabezpečena, jak strojvedoucí řídili a zda plnili všechny své povinnosti. V tuto chvíli je šetření teprve na začátku, budeme všechny tyto okolnosti, tedy jak technickou stránku, tak i lidský faktor, zjišťovat,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Na místě nehody zasahovaly desítky hasičů.

Vlaky se srazily ve čtvrtek ve 22:55, provoz na trati se podařilo částečně obnovit v pátek krátce před 22:00. Plné obnovení provozu Správa železnic očekává za dva týdny. Uvedla to na Twitteru.

Na Přerovsku se srazily vlaky, doprava na Ostravu je zastavena až do večera

Krimi

„Vlaky nyní jezdí po sudé kolejové skupině. Ke zprovoznění druhé části staničních kolejí dojde po výměně zničené výhybky. Její výroba potrvá cca dva týdny. Následně proběhne oprava a plné zprovoznění trati,“ informovala Správa železnic.

Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda podle odhadů dosahuje výše 21 milionů korun. Podle Drápala došlo ke srážce v prostoru výhybky.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Vysypané klády poškodily i trakční vedení.

„Jednalo se o boční srážku vlaků, které jely stejným směrem. V jejím důsledku vykolejily čtyři vozy a lokomotiva jednoho z vlaků. Došlo také k poškození trakčního vedení a kolejového svršku,“ řekl Právu mluvčí s tím, že na trati je výše způsobené škody odhadovaná na 10 milionů korun a na vlacích 11 milionů korun.

Nákladní vlak bez strojvedoucího odjel z Košic do Maďarska

Evropa

Jeden z nákladních vlaků převážel kontejnery, druhý dřevo. To se po vykolejení vagonů vysypalo. Následky od pátečního časného rána likvidovaly desítky profesionálních a dobrovolných hasičů.

„Hasiči řezali dřevo na menší kusy a odstraňovali ho z profilu trati ručně, protože nepřístupný a svažitý terén neumožňoval okamžité nasazení vhodné těžké techniky,“ sdělil Právu mluvčí hasičů Radek Buryánek.

Správa železnic nasadila na místě dva vyprošťovací tanky a nehodový vlak s jeřábem. Přerušený provoz na koridorové trati významně zasáhl do železniční dopravy. Osobní vlaky nahradily autobusy, které převážely cestující regionální i dálkové dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám