Hlavní obsah

Spyra dával dary policii, když byl stíhán pro podvod

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Polský lobbista Jacek Spyra dával štědré dary nadaci pro postižené policisty v době, kdy byl českou policií stíhán pro pokus o čtvrtmiliardový podvod. V tutéž dobu se ve věci sponzoringu pro českou policii stýkal s tehdejším personálním šéfem ministerstva vnitra a blízkým spolupracovníkem ministra Stanislava Grosse Zdeňkem Doleželem.

Článek

Stíhání bylo zahájeno v květnu 2003 a stále není ukončeno. Doležel je nyní podezřelý, že chtěl od Spyry získat pětimiliónový úplatek za ovlivnění průběhu privatizace firmy Unipetrol.

Jsou důvodem dva roky se vlekoucího trestního stíhání Spyrovy známosti na vnitru, nebo obtížné shromažďování důkazů? Jak je možné, že se muž stíhaný pro čtvrtmiliardový podvod pohyboval na dobročinných akcích vnitra v blízkosti ministra? Chtěl tím ovlivnit svoje stíhán? Otázek je dost.

Trestní stíhání Spyry a dalších dvou dalších osob zahájili policisté z pražského oddělení hospodářské kriminality 14. května 2003. "Stíháme už dva roky pro podvod a pokus podvodu pány Spyru, Oldřicha Vicherka a Hartmuta Ruppa. Jde o vědomé podávání nekrytých šeků," odpověděl v pátek na dotaz Práva vedoucí pražského policejního oddělení OHK Milostav Kocán.

Vyšetřování kriminálky, a tedy i případu Spyry a spol. do letošního února zastřešoval náměstek pražského policejního ředitele pro trestní řízení Zdeněk Janíček, který na počátku února spáchal sebevraždu.

Pokus o podvod byl podle policejního spisu spáchán na Komerční bance, které Spyra a jeho dva komplici předložili v roce 2002 k proplacení jednou nekrytý šek a dvakrát nekrytý šek s padělanou bankovní garancí v celkové výši 239 914 375 korun (jde o přepočet z původní částky v eurech).

Žalobce: opatřování důkazů je složité

Nikdo si nedovoluje odhadnout, kdy vyšetřování skončí předáním obžaloby soudu. Vše údajně komplikuje i to, že obviněný Spyra je polský občan, Vicherek je český občan a Rupp je německý občan. Všichni tři jsou vyšetřování na svobodě pod dozorem žalobce z pražského městského státního zastupitelství.

"Věc není ukončena obžalobou. Jde o důkazně velmi složitou věc. Vazební důvody nebyly shledány. Vyšetřování komplikuje i to, že jde o státní příslušníky tří zemí," vysvětlil v pátek Právu složitosti kauzy mluvčí pražského městského zastupitelství Martin Omelka.

Vlekoucí se vyšetřování mělo být pod kontrolou nadřízeného pražského vrchního státního zastupitelství. Zda se tak dělo a byla-li vůbec v této kauze provedena dohledová prověrka či jiné úkony vrchním zastupitelstvím, není jasné.

"Na tyto otázky odpovím nejdříve v pondělí po návratu vedoucího příslušného oddělení z dovolené," odpověděla v pátek na dotazy Práva mluvčí pražského vrchního zastupitelství Irena Zadražilová.

Benešová: Důkladně vše prozkoumáme

Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová projevila z daným stavem nespokojenost. O závažném trestním stíhání pana Spyry a dalších se dozvěděla teprve z dotazů Práva.

"To je pro mě novinka. Vyžádám si o případu zprávu. Prozkoumáme všechny souvislosti všech kauz spojených s panem Spyrou," reagovala Benešová.

Vyšetřovaná trestná činnost Spyry a Ruppa jako cizích státních příslušníků nebyla nikdy případem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI, civilní rozvědka). "Náš úřad s tímto případem do styku nepřišel. Podáním trestního oznámení jde o věc policie," řekl Právu ředitel civilní rozvědky Karel Randák.

Jestli vůbec a jak intenzívně se Spyrou zabývala Bezpečnostní informační služba (BIS), mluvčí BIS Jan Šubert odmítl sdělit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám