Hlavní obsah

Sprejeři z Karlova mostu jsou z Německa, dostali podmínky

Novinky, kub, ok
Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal ve čtvrtek podmínkou dva sprejery, kteří počmárali Karlův most. Soud rozhodoval ve zkráceném řízení v neveřejném jednání. Navíc musí zaplatit každý 100 tisíc korun a byli okamžitě na pět let vyhoštěni z České republiky. Uhradit musí také způsobenou škodu.

Soud potrestal muže, kteří posprejovali Karlův most v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Sprejeři, kteří původně přijeli do Prahy na koncert, přišli s eskortou z cely předběžného zadržení, ven odešli bez pout, s novináři odmítli mluvit. Soudkyně Pavla Hájková uvedla, že projevili lítost a přijali trest. Nebyli si podle svých slov vědomi toho, že poškozují takto významnou kulturní památku. Byli rovněž pod vlivem alkoholu.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Policista k pražskému obvodnímu soudu jednoho z dvojice německých turistů, kteří posprejovali Karlův most.

Česko musí opustit do páteční půlnoci, slíbili, že tak učiní. Státní zástupce Jan Lelek uvedl, že tresty odpovídají jeho návrhu.

Pětimetrový nápis

Sprejeři řádili na Karlově mostě v noci na úterý. Němci ve věku 23 a 30 let na pilíř mezi Kampou a ulicí U Lužického semináře na Malé Straně nasprejovali nápis o rozměrech pětkrát dva metry.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Druhý sprejer, který dostal podmínku.

„Koukám tady u dětského hřiště na dva sprejery, jak sprejují po Karlově mostě. Už jsou u konce…,“ hlásil na tísňovou linku svědek vandalství. O chvíli později je zadrželi strážníci, podle kterých se muži nepokusili o útěk. Poněvadž cizinci posprejovali kulturní památku, hrozil jim přísnější trest, až tři roky vězení.

Záznam z linky tísňového volání a záběry strážníkůVideo: MP Praha

K odstranění načmáraného nápisu je potřeba restaurátorský záměr schválený památkáři, který určí metodu, kterou se vysprejovaný nápis odstraní, aby nebyl narušen kámen. O odstranění by se mělo rozhodnout během několika dní, protože nápis tam musí být co nejkratší dobu.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Nápis měl podle policejního měření rozměry 5 krát 2,2 metru.

Podobný trest dostal v roce 2017 také 48letý sprejer, který počmáral sochu svatého Františka na Karlově mostě. Soud ho na tři roky vyhostil z České republiky. Trestním příkazem mu navíc uložil půlroční podmínku a náhradu škody ve výši 15 tisíc korun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám