Hlavní obsah

Správní delikt, nikoliv trestný čin. Policie odložila kauzu sKaret

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) ani jeho někdejší první náměstek Vladimír Šiška se už nemusejí bát trestního stíhání kvůli možnému neoprávněnému nakládání s osobními údaji v souvislosti s sKartami (karty sociálních systémů).

Foto: Petr Horník, Právo

Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Pražští kriminalisté po pětiměsíčním prověřování tuto kauzu 31. května odložili s tím, že ve věci nešlo o trestný čin, nýbrž jen o správní delikt. Za ten může ministerstvo podle zjištění Práva očekávat každým dnem od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) vysokou finanční sankci.

O odložení prověřování případu ve středu Právo informoval mluvčí pražské policejní správy Tomáš Hulan a také česko-rakouský podnikatel Philipp Janýr, který jako řada dalších podal na Drábka se Šiškou kvůli sKartám trestní oznámení. Janýr ale proti závěrům policie podal v pondělí stížnost, takže se věcí bude ještě zabývat státní zástupce.

Nejde o trestný čin, ale jedná se o správní delikt, neboť danou věc souběžně s námi vyšetřoval ÚOOÚ a ten měl vydat nějakou sankci.
policejní mluvčí Tomáš Hulan

Případ se týká skutečnosti, že Drábek v červnu 2011 zmocnil svého náměstka Šišku, aby podepsal v lednu 2012 smlouvu, na jejímž základě pak ministerstvo předalo osobní data stovek tisíců příjemců sociálních dávek soukromému subjektu – České spořitelně (ČS).

Právo má k dispozici kopii nynějšího usnesení policie, ze kterého sice vyplývá, že postup vedení úřadu byl nezákonný, nikoli však trestný.

„Policejní orgán dospěl k závěru, že předáním osobních údajů příjemců sociálních dávek ze strany ministerstva České spořitelně došlo k porušení dvou paragrafů zákona o ochraně osobních údajů, neboť ministerstvo bylo zmocněno sdílet tyto osobní údaje pouze s Českou správou sociálního zabezpečení, nikoli s ČS,“ konstatoval v dokumentu vyšetřovatel.

Nešlo o trestný čin

Druhým dechem ale dodal, že při hodnocení „protiprávního postupu“ ministerstva dospěl k závěru, že nešlo o trestný čin neoprávněného nakládání s osobními údaji. Statisícům lidí, jejichž údaje předalo ministerstvo bance, totiž nevznikla vážná újma na jejich právech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Šiška u soudu

„Tvrzení oznamovatelů (mimo jiné sdružení Iuridicum Remedium či Národní rada osob se zdravotním postižením, pozn. redakce), že vážnou újmou v této souvislosti je samotný fakt, že předmětnými osobními údaji disponuje soukromoprávní subjekt bez souhlasu dotčených, nemůže obstát,“ uvádí policie ve svém usnesení.

Odůvodňuje to tím, že Česká spořitelna je držitelem bankovní licence, a nakládá tudíž s osobními údaji v režimu bankovního tajemství.

S tím však Janýr nesouhlasí. V textu stížnosti, kterou má Právo rovněž k dispozici, uvedl, že podezřelí (podle něj Drábek se Šiškou) předali ČS osobní údaje, z kterých se dá jednoznačně dovodit ekonomická a sociální identita poškozených, která je přitom chráněna Základní listinou práv a svobod.

Ministerstvo se pokutě nevyhne

„Je tudíž zcela zřejmé, že byla těmto lidem způsobena vážná újma na právech a jejich oprávněných zájmech,“ míní Janýr.

Trest však s největší pravděpodobností nemine ministerstvo jako takové, a to velmi brzy. „Nejde o trestný čin, ale jedná se o správní delikt, neboť danou věc souběžně s námi vyšetřoval ÚOOÚ a ten měl vydat nějakou sankci,“ řekl Právu bez dalších podrobností Hulan.

Podle mluvčí ÚOOÚ Hany Štěpánkové by ještě do konce tohoto týdne mělo ministerstvo obdržet rozhodnutí tohoto úřadu. Jaké, to sice zatím odmítla sdělit, ale z jejích dřívějších slov i z usnesení policie je velmi pravděpodobné, že ministerstvo dostane vysokou pokutu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám