Hlavní obsah

Spoluzakladatel PPF dostal za podvody s lihem trest 7,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odvolací vrchní soud v Praze potvrdil spoluzakladateli známé investiční společnosti PPF Milanu Vinklerovi trest na 7,5 roku ve věznici s dozorem. Dostal ho za organizování podvodů s lihem. Vinkler se odvolal proti verdiktu Krajského soudu v Plzni, který ho loni v březnu poslal do vězení. Původní trest však vrchní soud v úterý potvrdil.

Článek

Vinkler se úterního jednání soudu nezúčastnil. Byl na něj vydán zatýkací příkaz a soud o něm rozhodl jako o uprchlém. Vinklerův současný pobyt nezná ani jeho obhájce. "Nemám o tom žádné informace. Nicméně on má moji adresu a může mě kdykoliv kontaktovat."

Současně s obhájcovým odvoláním proti rozsudku v Plzni podal odvolání i sám Vinkler, v němž naznačil možnost zkorumpování plzeňského krajského soudu.

"Apeluji na státní zástupkyni, aby zvážila stíhání tohoto obžalovaného pro trestný čin pomluvy," důrazně dnes uvedl předseda senátu Jiří Hnilica.

"Pan Vinkler si podal odvolání sám, kdybych s ním v té době byl v kontaktu, konzultoval bych to s ním, tato pasáž by byla napsána jinak. Omlouvám ho ale tím, že jednal emotivně," uvedl obhájce.

Společně s Vinklerem se obžalobě nevyhnulo dalších pět mužů, jejich tresty v rozmezí od tříleté podmínky až po sedm let vězení už ale nabyly právní moci. Mezi odsouzenými jsou tři bývalí celníci a dva obchodníci s lihem. Vinkler měl před odvolací senát předstoupit s dalšími obžalovanými již loni v prosinci, termín jednání mu ale nebyl doručen. Soud proto vyloučil jeho případ k samostatnému řízení.

Žalobce vinil Vinklera a další dva podnikatele, Kamila Saleha a Josefa Koťu, z toho, že zorganizovali na přelomu let 1997 a 1998 dovoz 16 kamiónů s lihem z italského lihovaru. Na celnici v Rozvadově uvedli, že zboží přes ČR pouze převážejí a že cílem je Polsko. Kamióny tam měly dojet přes hraniční přechod Cínovec. Do Polska ale přes 300 000 litrů lihu vůbec nedorazilo - zůstalo na českém trhu bez zaplacení cla a daní.

Celníci Petr Šlandor, Václav Baran a Jaroslav Fictum ale na celním prohlášení razítkem potvrdili, že zboží na Cínovci překročilo hranice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám