Hlavní obsah

Spartakiádní vrah Straka prý propadl tvrdým drogám

Právo, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spartakiádní vrah Jiří Straka, se koncem ledna přestěhoval z pražské bohnické psychiatrické léčebny do podobného zařízení v Opavě. Má dokonce šanci, že by letos mohl léčebnu opustit. Přitom může být svému okolí nebezpečný. "Má-li totiž možnost, užívá tvrdé drogy," řekl Právu ředitel bohnické psychiatrické léčebny Zdeněk Bašný.

Foto: Adam Halmoši
Článek

Straka, který v Praze v době spartakiády v roce 1985 jako šestnáctiletý hornický učeň znásilnil a okradl šest žen a tři z nich zabil, strávil devět let ve vězení, deset let v bohnické psychiatrické léčebně a podrobil se i kastraci.

Už v roce 2001 požádal o propuštění do ambulantní péče, ale nakonec svou žádost stáhl kvůli obrovské medializaci případu.

Vracel se zfetovaný

Podle Bašného byla změna léčby Straky z ústavní na ambulantní otázkou pro odbornou komisi. "Já bych to z mého pohledu nedoporučil, protože se celkem bez problémů může dostat k tvrdým drogám," uvedl Bašný.

Dodal, že Strakovu žádost o přeložení do Opavy, kam se přestěhovala jeho rodina, v Bohnicích nakonec podpořili. "I když některá kritéria nenaplňoval," poznamenal Bašný s tím, že Straka chodil na vycházky mimo léčebnu.

"V podstatě měl volný pohyb a rozšiřoval si vzdělání. Jenže po čase přišel několikrát pod vlivem drog a zkoušky prokázaly. že to nebyla marihuana, ale tvrdé drogy. Když se situace opakovala, samostatné vycházky mimo areál jsme mu museli zakázat. Mohl chodit ven jen s rodiči. Podle mě Straka v případě, že bude abstinovat, není svému okolí nebezpečný. Pod vlivem drog se však chování člověka naprosto nekontrolovatelně mění a v podstatě je možné všechno," tvrdí Bašný.

Od května ambulantně?

Ředitel opavské psychiatrické léčebny Ivan Drábek se domnívá, že Strakova závislost na drogách není nijak silná. "Já si myslím, že spíš fetoval z nudy. U nás zatím nemá volný režim, aby šel sám na vycházku a někde si něco obstaral. Za bránu věznice se sice dostane, ale jen v doprovodu pracovníka léčebny. U nás drogy nejsou, ale někdo něco přinést může, stejně jako do kriminálu. Návštěvy sice prohlížíme, ale do žaludku se jim nedíváme," prohlásil Drábek.

V květnu chce Drábek navrhnout Strakovo převedení na ambulantní léčbu. "Nemáme zájem ho tady držet do smrti. Uvidíme, jak rozhodnou nezávislí soudní znalci. Strakovi samotnému to je jedno, jako všechno. Po těch letech se u něj objevila hospitalizační apatie, což je celkem běžné. Mozek je trošku prázdný, ale rozhodně není nefunkční nebo nějak postižený. Straka má výhodu, že jej neopustila rodina, takže jeho resocializace je možná.

Podle mě skončí u nich a na sociálních dávkách, ale to, že se mu podaří se chytit a začít normálně žít také nemohu úplně vyloučit," vysvětlil Drábek, který už nepovažuje bývalého spartakiádního vraha za nebezpečného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám