Hlavní obsah

Soudkyni, která dvakrát zprostila obžaloby náměstka primátora, z kauzy odvolali

Právo, Patrik Biskup, Ivan Blažek
Plzeň

Soudkyně plzeňského okresního soudu Bohdana Kučerová, která opakovaně zprostila obžaloby z krádeže náměstka primátora Petra Runda (ODS), byla z případu odvolána. Rozhodl o tom Krajský soud v Plzni (KS), který osvobozující rozsudek Kučerové kvůli procesním pochybením podruhé zrušil, spis jí odňal a přidělil ho jinému samosoudci.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Petr Rund (vlevo) a jeho obhájce Libor Michalec u městského soudu v Plzni.

Článek

„Původní soudkyně nerespektovala pokyny nadřízeného soudu,“ uvedla bez bližších podrobností mluvčí KS Alexandra Vaňková. Žalobu, podle které Rund před dvěma roky sebral fotoaparát občanskému aktivistovi Jakubovi Jahlovi (24), tak bude soud projednávat už potřetí.

Od počátku proti sobě stojí tvrzení proti tvrzení. Jahl vypověděl, že mu Rund vytrhl foťák před plzeňskou radnicí, když tam se svým kamarádem Václavem Raisem rozdával letáky s odkazy na blog nelichotivě popisující stáž u dotčeného náměstka. „Pane Runde, sebral jste mi foťák,“ vmetl Jahl Rundovi do očí i při soudní konfrontaci. Ten to popírá. „Nic jsem neukradl, svědomím mám čisté,“ kontroval Rund.

Jahlovo tvrzení podpořila jeho matka i Rais - ten přidal líčení, jak mu měl náměstek před zmíněným incidentem v kanceláři vyhrožovat, aby blog smazal. Rundově verzi naopak nahrála výpověď jeho sekretářky. Bezpečnostní kamery inkriminovaný čas nezachytily.

Důvěryhodnost svědků byla špatná 

Soudkyně Kučerová v této situaci zvažovala důvěryhodnost svědků. Jahlovi podle ní uškodily jeho konflikty se zákonem - mimo jiné byl odsouzen za polepení plzeňského pomníku Díky, Ameriko! protiamerickými letáky.

Raisově věrohodnosti zase příliš nepomohlo jeho líčení, jak jej náměstek v kanceláři chytil pod krkem tak, že se ani nedotýkal země.

Rundův obhájce Libor Michalec označil oba aktivisty za levicové extremisty. „Pokus o kriminalizaci politiků zapadá do schématu levicového extremismu,“ uvedl Michalec.

Rund už několikrát naznačil, že za celou kauzou „někdo stojí“. Kdo, ale zatím neprozradil. „Řeknu vám to, až rozsudek nabude právní moci,“ řekl novinářům.

Michalec u soudu naznačil provázanost Jahla s Vítem Bártou, který si vyřizuje účty s plzeňskou ODS. „Obávám se, že je to prodchnuté politikou od začátku až do konce,“ poznamenal Michalec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám