Hlavní obsah

Soudce zpochybnil trestní stíhání Kellovského

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Trestní stíhání vlivného havířovského podnikatele Petra Kellovského a dalších sedmi lidí, podezřelých z pokusu o téměř miliardový podvod s padělanými šeky již neexistující americké banky, možná skončí pro policii a ostravské státní zastupitelství fiaskem. Krajský soud v Ostravě totiž zpochybnil hlavní závěry rozsáhlého vyšetřování a vrátil obžalobu státní zástupkyni.

Článek

Jak vyplývá ze soudního usnesení z konce května, které se Právu podařilo získat, proti obviněným scházejí důkazy. Soud proto uložil státní zástupkyni napravit některé závažné nedostatky obžaloby. Ta to ale odmítá a podala si stížnost, o které vrchní soud rozhodne nejdříve na podzim.

"Výsledky vyšetřování dostatečně neodůvodňují postavení obviněných před soud," napsal v usnesení soudce Milan Ihnát, který již 10. června propustil Kellovského z vazby. Podle soudce obvinění inkriminované šeky vlastnili "pouze krátce" a nemuseli vědět, že jde o padělky. Stíhaní podnikatelé se přitom od počátku hájí tím, že byli přesvědčeni o pravosti šeků a stali se nejspíš obětí podvodníků.

Navíc vyšetřovatelé nemají podle soudce k dispozici žádný originál zmíněných šeků a ani se nesnažili v této věci kontaktovat americkou stranu. Ihnát uvedl, že se soud nemůže kauzou zabývat, dokud se k případu mimo jiné nevyjádří americké měnové orgány. "Je jasné, že šeky nejsou pravé, protože některé mají stejná čísla. Musí se ale zjistit, zda jde o padělky existujících šeků, nebo o zcela vymyšlené a nenapodobené šeky," konstatoval soudce s tím, že pokud by se prokázalo, že banka žádné takové šeky nevydávala, nepůjde o trestný čin.

Špatné odposlechy

Dalším pochybením, které je třeba napravit, jsou podle soudce špatně provedené odposlechy, které není možné použít jako důkazy. Neobsahují totiž všechny zákonné náležitosti, například údaje o osobách, které záznam pořídily, či údaje o způsobu provedení odposlechů.

Státní zástupkyně Emilie Hrabovčinová se k podrobnostem své stížnosti a k námitkám soudce odmítla vyjádřit. "Pro nás je rozhodující, že šeky nejsou pravé, máme na to znalecký posudek," řekla. Ani šéf severomoravské hospodářské kriminálky Jan Strmeň nebyl sdílnější. "Nechce se mi na to vůbec reagovat, protože policie už vyšetřování ukončila," řekl.

V kauze, kterou česká média označovala za pokus o největší podvod v dějinách české kriminalistiky, je včetně Kellovského stíháno osm lidí. Jsou obviněni z toho, že měli padělat bezmála dvacet tisíc šeků neexistující americké banky v hodnotě okolo 850 miliónů korun a chtěli je udat hluboko pod cenou ve švýcarské pobočce Deutsche Bank.

Kellovského společník byl podezřelý z vraždy

Podle zjištění Práva jsou spolu s Petrem Kellovským (44) na svobodě kvůli přechovávání falešných šeků stíháni také podnikatelé Ladislav Feranec (48), Jiří Petr (49), Igor Kohut (50), Milan Poruba (43), Jaromír Plotica (48) a Roman Grzybek (30). Posledním obviněným je František Solař (50), který dosud jako jediný zůstává ve vazbě.

Solař přitom strávil několik měsíců ve vazební cele již v roce 2003 kvůli podezření z návodu k neobjasněné vraždě významného ostravského podnikatele Petra Širmera. Soud ho nakonec pro nedostatek důkazů osvobodil. Širmerovo tělo našli příbuzní v létě 2000 rozstřílené samopalem v jeho bydlišti v Ostravě-Muglinově. Podle obžaloby stálo za zločinem vyřizování účtů mezi podnikateli. Solař byl nakonec uznán vinným pouze z nedovoleného ozbrojování, loni v lednu byl propuštěn na svobodu, kde stačil pobýt jen několik měsíců.

Reklama

Související články

Policie uzavřela vyšetřování Kellovského

Návrhem na podání obžaloby ukončila policie rozsáhlé vyšetřování havířovského podnikatele Petra Kellovského a dalších sedmi osob, obviněných z pokusu o téměř...

Výběr článků

Načítám