Hlavní obsah

Soudce vzal nebezpečného řidiče do vazby

Právo, Petr Knötig
BRNO

Z policejní cely přímo do brněnské věznice odvezla v sobotu před polednem policejní eskorta 35letého Petra Neissara z Lysic na Blanensku, kterého vzal soudce Městského soudu v Brně Jiří Stýblo do vazby. Neissar čelí od čtvrtečního večera trestnímu stíhání pro pokus vraždy 15letého Karla Pravce, kterého 16. listopadu v noci srazil v Kunštátě a místo pomoci ho odhodil do lesa.

Článek

"Na obviněného muže jsem uvalil vazbu, protože je důvodné podezření, že by se mohl mařit vyšetřování útěkem, protože mu hrozí vysoký trest a nebo by mohl ovlivňovat dnes svědky, zítra možná spoluobviněné. Obhájce chtěl dát záruku zaměstnanců, ovšem protože jde o důvody vazby z důvody nebezpečí ovlivňování, tak nepřichází v úvahu. Stále nedokáže vysvětlit své jednání a říká se, že si ho příliš neuvědomuje," řekl Právu po vydání rozhodnutí brněnský soudce Jiří Stýblo.

S rozhodnutím soudu však nesouhlasí jak obviněný muž, tak i jeho obhájce Miloš Švanda a podali si proti vzetí do vazby stížnost, kterou bude v krátké době projednávat Krajský soud v Brně. Stížnost však obviněný blíže neodůvodnil, jen uvedl, že s rozhodnutím soudce nesouhlasí. "Nesouhlasím s tímto rozhodnutím, protože nespatřujeme vazební důvody. Myslím si, že můj nesouhlas je podpořen rozhodnutími Ústavního soudu," uvedl advokát Švanda.

S rozhodnutím soudce o vzetí do vazby byla naopak velmi spokojená státní zástupkyně Ludmila Doležalová, která se také domnívá, že by obviněný mohl uprchnout nebo mařit vyšetřování ovlivňováním svědků. "Já s tím souhlasím a proto jsme se vzdala práva stížnosti," doplnila státní zástupkyně.

Místo pomoci měl chlapce pohodit do lesa

K tragické události došlo 16. listopadu, kdy Neissar se svojí přítelkyní Šárkou Suchánkovou jeli s osobním autem Škoda Octavia RS a v Kunštátě na Blanensku srazili Karla Pravce. Ten přeletěl auto a propadl jim zadním oknem do kufru. Řidič nezastavil a pokračoval až do Lysic, kde bydlí. Tam si těžce zraněného chlapce všiml a místo přivolání lékaře ho odvezl asi dva kilometry do lesa, kde ho pohodil nedaleko cesty. Mladík se doplazil k cestě, kde ho uviděl náhodný řidič a zavolal lékaře.

Chlapec měl zlomeniny obou bérců, které museli lékaři v boskovické nemocnici operovat, otřes mozku, velkou tržnou ránu na zádech a těžký šok. Podle lékařů je velká šance na uzdravení, ale o tom, zda nebude mít trvalé následky se rozhodne po 12 měsících. Každopádně doba léčení bude trvat nejméně půl roku.

Muže pak policisté vypátrali podle registrační značky, která z jeho auta upadla. Ihned potom začalo jeho trestní stíhání pro ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci. To bylo právě ve čtvrtek večer překvalifikováno na pokus o vraždu, protože odhozením chlapce do lesa mohl vzhledem k vážným zraněním předpokládat jeho smrt.

Podle vyšetřování policistů je viníkem nehody řidič. "Nejel takovou rychlostí, aby mohl zastavit na vzdálenost, na kterou má rozhled a přední částí auta srazil patnáctiletého chodce, který přecházel silnici," řekl Právu major Kovařík z blanenské policie, která nehodu z počátku vyšetřovala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám