Hlavní obsah

Soudce rozhodující o platech kolegů nebude potrestán

Právo, ČTK, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kárný senát pražského vrchního soudu ve čtvrtek nepotrestal pražského soudce Martina Šalamouna za to, že rozhodl ve prospěch svých kolegů spor se státem o platech a později se o vyšší mzdu sám soudil.

Článek

Podle dnešního rozhodnutí kárného senátu Šalamoun působící na Obvodním soudu pro Prahu 5 neporušil žádný předpis, proto se ani nemohl kárně provinit. Nicméně předseda senátu Pavel Zelenka podotkl, že jeho postup nebyl správný.

Čermák: byl podjatý

Šalamoun i řada jeho kolegů tvrdí, že žaloby podali ze zoufalství a z trucu poté, co parlament soudcům opakovaně odebíral jejich zákonem stanovené třinácté či čtrnácté platy. Soudci zastávají názor, že podle služebního zákona, platného od května 2002, by měli brát řádově o desítky tisíc vyšší platy.

Podle ministra spravedlnosti Karla Čermáka ale Šalamoun tím, že podal žalobu, dal jasně najevo, jaký má v otázce soudcovských platů názor. "Znamená to, že byl podjatý a měl odmítnout o žalobách svých kolegů rozhodovat," zdůvodnil Čermák důvod podání kárné žaloby.

Ve sporu o výši platů už letos uspělo 11 soudců Nejvyššího soudu u Městského soudu v Brně. S připomínkou se nejprve obrátili na zaměstnavatele, Nejvyšší soud, ale nepochodili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám