Hlavní obsah

Soudce poslal ředitele litoměřické věznice Líbala do vazby

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Soudce českobudějovického okresního soudu Jan Petr poslal ve čtvrtek do vazby ředitele litoměřické vazební věznice Tomáše Líbala. Vyhověl tak návrhu státní zástupkyně Boženy Mikešové, která o uvalení vazby na Líbala požádala ve středu odpoledne.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Tomáš Líbal přichází k soudu.

Článek

Českobudějovické státní zastupitelství se případem zabývá proto, že podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se Líbalovo prvotní trestní jednání stalo v tamní místní příslušnosti.

Ředitele litoměřické vazební věznice GIBS zadržela pro podezření z korupce v pondělí a v úterý byl obviněn z podplácení a vydírání, za což mu hrozí až šest let vězení. Týž den oznámila Vězeňská služba, že Líbal je podezřelý z vydírání generálního ředitele Vězeňské služby Pavla Ondráška a rovněž ze snahy ho uplatit.

Obava z ovlivňování svědků

„Obžalovaný byl vzat do vazby, protože je zde obava, že by ovlivňoval svědky, případně jiným způsobem mohl mařit objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání, zejména i z toho důvodu, že tvrdí naprostý opak toho, co generální ředitel Vězeňské služby ČR,“ řekla novinářům těsně po vynesení verdiktu soudcem státní zástupkyně. Dodala, že bude třeba vyslechnout řadu svědků, aby se prověřila Líbalova obhajoba i to, čí tvrzení je pravdivé.

„Zatím spíše věříme tvrzení pana generálního ředitele, neboť jsou zde další důkazy, které byly zjištěny operativně pátracími prostředky, nasazenými samozřejmě se souhlasem soudu,“ uvedla Mikešová.

Ondráška měl Líbal údajně kontaktovat na přelomu května a června a nabízel mu, že může získat bokem statisíce korun ze zakázek, které měl Líbal jako bývalý náměstek v minulosti na starosti, stejně tak i z teprve připravovaných. Ondrášek hned vše oznámil inspekci i ministrovi spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám