Hlavní obsah

Soudce mě chtěl dostat a ukázat se, říká řidič odsouzený na patnáct let

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Jako jasnou nespravedlnost vnímá Martin Novák úterní verdikt krajského soudu v Brně, který ho poslal na 15,5 roku do vězení. V létě 2013 vytlačil svým autem dodávku se šesti lidmi na svodidla. Soud jeho čin přehodnotil na pokus o vraždu. Novák v rozhovoru pro Právo řekl, že je připravený na potrestání, ale odmítá, že chtěl někoho zabít.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martin Novák přiznává, že udělal chybu, výši trestu ale odmítá.

Článek

„Dvacet let mám řidičák. Nikdy jsem neměl žádnou vážnou nehodu, nikdy jsem nikoho na silnici nezranil, nebyl jsem ve vězení. A přesto dostanu takový trest? Udělal jsem to nechtěně, neměl jsem v úmyslu nikoho zranit, natož zabít. Tohle se přece může stát každému,“ řekl s hlavou v dlaních Novák.

Při setkání s Právem ho přišla podpořit i jeho přítelkyně. „On je strašně hodný člověk, neublížil by ani mouše. Kde to jsme, když paní Rolins srazí a zabije člověka a dostane za to podmínku? Kolik dostane člověk, který opilý sedne za volant, způsobí nehodu a někoho při ní zabije? Myslíte, že taky dostane 15 let?“ poukázala žena na verdikty soudů, které úmrtí při nehodách trestají značně rozdílně.

„Hned se vyrojily řeči, že jsem jel v jaguáru a že jsem nějaký namyšlený zbohatlík. Já jsem ale obyčejný automechanik, žiju u rodičů. To auto jsem koupil nabourané za cenu ojeté fabie a sám jsem si ho opravil. I podle psychologických posudků jsem normální člověk, ale soudce byl zaměřený jen na jednu věc – aby mě dostal a ukázal se,“ je přesvědčený Novák.

Ať na mě nikdo nehází vraždu
Martin Novák, odsouzený řidič

Podle svých slov nechce utíkat před zodpovědností. „Ve zpětném zrcátku jsem viděl, že ta dodávka zastavuje. Hned jsem se tam druhým autem vrátil, ale borci stáli u auta a bavili se, byla tam jen odřená zeď, žádná sanitka. Tak jsem si řekl, že se nic nestalo a že to snad nechají být. Když jsem tu situaci později viděl na kameře, tak to vypadalo děsivě, to uznávám. Udělal jsem chybu, že jsem se k tomu hned nepřihlásil,“ kál se Novák.

Policisté ho našli díky záznamům z kamerového systému.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

„Přišli s tím, že tam bylo nějaké zranění, ale furt to vypadalo na přestupek a já jsem to taky tam bral. Řekl jsem, že to beru, že jsem udělal kravinu a neměl jsem je předjíždět. Beru i to, že bych měl být potrestaný za ujetí od nehody, neposkytnutí pomoci i za to zranění. Ale ať na mě nikdo nehází vraždu. Jsem připraven nést za své jednání trest, ale přiměřený trest,“ sypal si popel na hlavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám