Hlavní obsah

Soudce Berka: jsem rád, že jsem doma

– PRAHA
ČTK, Lenka Kadeřávková, Rudolf Prchal

Soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem Jiří Berka, který čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele v souvislosti s kontroverzním vyhlášením konkursu na Union Banku (UB), byl v úterý po měsíci propuštěn z vazby. Podle předsedy plzeňského soudu Zdeňka Jaroše nebyly shledány zákonné důvody, aby Berka byl vzat do vazby.

Foto: pořadatel

Ministry, USA, industrial metal

Článek

Na otázku ČTK, zda krajský soud došel na rozdíl od okresního k závěru, že Berka nemohl ovlivňovat svědky, odmítl Jaroš odpovědět s tím, že podrobnější odůvodnění nesdělí dříve, než bude verdikt doručen oběma stranám. Obviněného soudce poslal do věznice karlovarský soud proto, že by mohl mařit vyšetřování a ovlivňovat svědky.

Proti tomuto rozhodnutí si však podal stížnost Berkův advokát Jiří Císař, a proto verdikt přezkoumávali v Plzni. Berka opustil vazební věznici v Litoměřicích po třetí hodině odpolední a ihned odjel domů.

Pět minut poté, co dorazil do svého bytu v Ústí, něco málo před sedmnáctou hodinou, se ho podařilo Právu kontaktovat. "Samozřejmě že jsem už rád doma. Cítím se ale přece jen trochu divně, což určitě chápete," řekl nám očividně rozechvělý Berka.

Dolejší: podle mne důvody vazby trvají

"V tuhle chvíli nebudu celou věc komentovat, ani vydávat nějaké prohlášení. Téměř měsíc jsem byl mimo reálný svět, a tak se o dalších krocích musím poradit se svou rodinou, přáteli a právním zástupcem," dodal ústecký soudce.

O trochu větším optimistou je jeho manželka. "Že mého muže pustili z vazby, přestože trestní stíhání bude pokračovat, přece jen něco naznačuje," řekla v úterý Právu.

"Nemám to rozhodnutí na stole, ale podle mých informací Krajský soud v Plzni rozhodl tak, že ty důvody pro vazbu tam nikdy nebyly," konstatoval advokát Císař.

Zcela opačného názoru je nicméně šéf odboru závažné hospodářské trestné činnosti pražského vrchního státního zastupitelství Jaroslav Dolejší, na jehož návrh soudce do vazby šel. "Já si myslím, že ty důvody vazby trvají. A to z důvodu, že doposud nebyl vyslechnut celý ten okruh svědků, pro který jsme tu vazbu navrhovali," míní.

Proti tomuto verdiktu se strany již nemohou nijak odvolat či podat proti němu stížnost.

Sporné kauzy

Soudce Berka byl obviněn ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a stal se tak teprve druhým vazebně stíhaným českým soudcem v novodobé historii. Policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality jej vyšetřují kvůli konkursu na Union banku, o kterém rozhodl 31. března v nezvykle krátkém termínu. Když vyšlo najevo, že rozhodoval na základě padělaných dokumentů, o tři dny později konkurs zrušil. Řekl tehdy, že byl sám uveden v omyl. Postupně však vyšlo najevo, že sporná mohou být i další Berkova rozhodnutí o vyhlášení konkursu.

Reklama

Související témata:

Související články

Konkurz Union bance zařídil její exředitel

Krajský soud v Ústí nad Labem v úterý prohlásil konkurz na společnost Česká revitalizační. Znamená to bankrot Union banky, protože jde o jeden a tentýž...

Union bance vládne konkurzní správce

Dva členové nynějšího představenstva banky, a to místopředseda Štefan Veselovský a člen představenstva Michala Gaube, potvrdili pravost a správnost plné moci,...

Soud zrušil konkurz na Union banku

Krajský soud v Ústí nad Labem v pátek zrušil konkurz na Českou revitalizační, která měla být nástupkyní Union bankou. ČTK o tom informoval soudce Jiří Berka....

Výběr článků

Načítám