Hlavní obsah

Soud zrušil pokutu 50 000 členovi Ztohoven za atomový hřib na ČT2

Pražský městský soud ve středu zrušil rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která loni v červnu udělila pokutu 50 000 korun členu umělecké skupiny Ztohoven Janu Kalábovi. Kaláb stejně jako další dva členové David Brudňák (alias Roman Týc) a Hynek Štětka dostali každý pokutu 50 000 korun za to, že se předloni 17. června nabourali do programu České televize Panorama a odvysílali záběr simulovaného jaderného výbuchu v oblasti Krkonoš.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Skupina Ztohoven u trutnovského soudu

Článek

Kaláb i Štětka radu za pokutu žalovali, v případě Štětky byl soud odložen na neurčito. Žalobu proti pokutě na radu podal i Brudňák, ale byla z formálních důvodů zamítnuta.

Soudkyně Naděžda Řeháková jako důvod zrušení pokuty od vysílací rady Kalábovi uvedla, že rada překročila roční lhůtu, ve které ze zákona může pokutu udělit. Rada jako kolektivní orgán se začala kauzou simulovaného výbuchu ve vysílání ČT2 v pořadu Panorama zabývat podle soudu 26. června 2007, pokutu udělila zhruba po roce.

Právní platnosti ale pokuta udělená Kalábovi v souvislosti s datem doručení nabyla až 30. června, tedy po uplynutí roční lhůty, vyplývá z vyjádření soudu. "Tato lhůta u Kalába uplynula a soud se již dále dalšími námitkami nezabýval," uvedla Soudkyně.

Pokuta od vysílací rady byla na dolní hranici sazby, kterou zákon umožňuje. Zákon říká, že rada může udělit pokutu od 50 000 korun do pěti miliónů tomu, kdo zasahuje do obsahu programu provozovatele vysílání a provozovatele převzatého vysílání a poruší povinnosti týkající se výroby nebo vysílání pořadů.

Umělecká skupina Ztohoven se napojila v neděli 17. června ráno na kameru vysílající záběry z Černého dolu v Krkonoších. Diváci sledující v neděli ráno živé vysílání Panoramy mohli mezi běžnými záběry na hory vidět nejdříve oslnivý záblesk a poté charakteristický hřib simulovaného atomového výbuchu. Ve chvíli, kdy skončily záběry z Černého dolu, naskočilo vysílání z Jeseníku.

Za stejný čin získali cenu Národní galerie

Skupina Ztohoven v prohlášení k akci uvedla, že není teroristická ani politická skupina a nebylo účelem společnost jakkoli zastrašit či manipulovat. "Dne 17. června napadla mediální prostor, prostor televize. Narušila ho, zpochybnila jeho pravdivost, uvěřitelnost. Upozornila na možnou záměnu mediálního obrazu světa za svět jako takový, reálný," uvedla tehdy skupina v prohlášení na svých stránkách.

Skupina Ztohoven v prosinci 2007 vyhrála první ročník nových cen pro mladé umělce, které pod názvem Cena NG 333 poprvé vyhlásila Národní galerie v Praze, a získala 333 000 korun. Cenu získala od odborné poroty právě za dílo nazvané Mediální realita postavené na simulovaném výbuchu v ČT.

Případem se nyní zabývá i trutnovský soud, a to již podruhé. Původní zprošťující rozsudek zrušil hradecký krajský soud. Trutnovský soud loni v březnu členy skupiny zprostil obžaloby, svým jednáním údajně nezpůsobili znepokojení obyvatel. Proti rozhodnutí se však odvolal státní zástupce. Obžaloba umělce vinila z trestného činu šíření poplašné zprávy a státní zastupitelství pro ně u soudu požadovalo uložení trestu veřejně prospěšných prací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám