Hlavní obsah

Soud zrušil osvobozující verdikt nad Srbou v kauze Štiřín

Právo, Novinky, ČTK, jfk, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze zrušil ve čtvrtek osvobozující rozsudek Městského soudu vůči Karlovi Srbovi a spol. v kauze Štiřín. Žaloba viní čtveřici z machinace při nakládání se státními penězi při rekonstrukci štiřínského zámku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Exkorta přivádí Karla Srbu.

Článek

Pražský městský soud se tak kauzou bude muset znovu zabývat. Srba a další lidé jsou viněni z více než třináctimiliónového podvodu na státu při rekonstrukci zámku Štiřín, který je příspěvkovou organizací ministerstva zahraničí.

Dvanáctiletý pobyt za mřížemi hrozí v souvislosti s tímto případem kromě Karla Srby také Evě Tomšovicové, bývalému řediteli zámku Štiřín Jiřímu Zoufalovi a jednateli stavební firmy Petru Langrovi.

Srba s Tomšovicovou si momentálně odpykávají dvanáctileté tresty vězení za přípravu vraždy novinářky. Policie a žalobci však Srbu stíhali ještě kvůli dalším činům. Pokud jde o údajnou korupční aféru prý předražených zakázek na rekonstrukci českých zastupitelských úřadů, Srba byl obžaloby pravomocně zproštěn.

Osvobozující rozsudek vyslechl Srba i v kauze údajně nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě, Vrchní soud v Praze ale letos verdikt v neveřejném zasedání zrušil a případ vrátil pražskému městskému soudu k novému projednání.

V případu Štiřín viní žalobkyně Srbu a spol. z toho, že se před několika lety dohodli na tom, že ošidí stát. Od podzimu 1999 do konce roku 2000 prý ministerstvo zahraničí připravili o víc než 13,6 milionu korun.

Podvod podle obžaloby spočíval v záměrném nadhodnocování faktur na stavební práce ve Štiříně - šlo o opravu střechy, zemní práce a demolici objektu. Některé práce podle žalobkyně nebyly provedeny vůbec.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám