Hlavní obsah

Soud zprostil Šrytra obžaloby z vraždy bosse podsvětí Běly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Krajský soud v Praze v úterý zprostil obžaloby z vraždy Pavla Šrytra a Jána Kaca. Dvojice měla v roce 1996 podle obžaloby zavraždit bosse podsvětí Antonína Bělu. Hrozil jim až výjimečný trest.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Šrytr před jednáním krajského soudu v Praze, který ho 26. září 2017 zprostil obžaloby z nájemné vraždy podnikatele Běly.

Článek

„Nebylo prokázáno, že tento skutek spáchali obžalovaní. Neexistuje žádný přímý důkaz svědčící o jejich vině,” konstatoval předseda soudního senátu Ivo Zelinka. Zbylé nepřímé důkazy jsou podle něj jen takzvaně z doslechu, řada z nich prý navíc nepřesvědčivá.

Soud tak mimo jiné vyhověl státní zástupkyni Danuši Krejčové, která zproštění sama navrhla již minulý týden, protože měla pochybnosti o vině obou mužů. Navíc se rozcházely výpovědi svědků. [celá zpráva]

Rozsudek zatím není pravomocný. Obžalovaní se vzdali práva na odvolání, státní zástupkyně si ponechala lhůtu

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Šrytr před jednáním krajského soudu v Praze, který ho 26. září 2017 zprostil obžaloby z nájemné vraždy podnikatele Běly. Vpravo jeho advokátka Karolína Babáková.

Šrytra obžaloba vinila z toho, že byl jedním z pětice maskovaných mužů, kteří se v polovině dubna 1996 vloupali do vily Antonína Běly v Úvalech u Prahy. Měli prý informace o tom, že kontroverzní podnikatel má ve skrýši v domě schovanou vysokou částku, která tam běžně nebývala.

O úkrytu v domě přitom věděl jen velmi úzký okruh lidí. A právě Šrytr v minulosti pro Bělu pracoval, než se pohádali a podnikatel ho vyhodil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Šrytr před jednáním krajského soudu v Praze, který ho 26. září 2017 zrpostil obžaloby z nájemné vraždy podnikatele Běly.

„Šli si tam pro peníze, spoutali na místě služebnou a ještě jednu ženu, nikoli však manželku Běly, která tehdy byla v nemocnici. No a když se pak objevil samotný Běla, byli srozuměni s tím, že ho zabijí,“ řekl k tomu loni Právu důvěryhodný zdroj seznámený s případem.

Lupiči našli 12 miliónů

Podle zjištění redakce lupiči tehdy našli víc než dvanáct miliónů korun a po návratu Běly jej doslova rozstříleli několika dávkami ze samopalu.

Není však jasné, zda je Běla po návratu domů překvapil, a proto musel zemřít, nebo byla jeho smrt od začátku plánovaná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Šrytr před jednáním krajského soudu v Praze, který ho 26. září 2017 zprostil obžaloby z nájemné vraždy podnikatele Běly.

Podle mínění vyšetřovatelů ze speciálního policejního týmu Tempus a také státního zastupitelství byli mezi pěticí pachatelů Šrytr a také Ján Kaco (52), kteří jsou bývalí kolegové z elitního Útvaru rychlého nasazení (URNA).

Policisté Šrytra s Kacem obvinili loni v březnu, jen pár týdnů před uplynutím dvacetileté promlčecí lhůty. Oběma podle trestního zákoníku platného v době vraždy hrozilo až patnáct let vězení nebo i výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám