Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby bývalou předsedkyni představenstva zlínské nemocnice

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Zprošťující rozsudek si v pátek u Okresního soudu ve Zlíně vyslechla bývalá předsedkyně představenstva a ekonomicko-provozní náměstkyně Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Dana Barnášová. Obžaloba ji přitom vinila ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Hrozilo jí až osmileté vězení. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si vzala lhůtu na odvolání.

BEZ KOMENTÁŘE: Dana Barnášová u souduVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Barnášová měla podle státní zástupkyně Andrey Kalinové v roce 2012 zmanipulovat veřejnou zakázku za více než 25 milionů korun. Činu se měla dopustit při sjednání nemocniční zakázky na modernizaci přístroje magnetické rezonance. Obžalovaná však hned od prvopočátku vinu odmítala. „Vždy jsem dbala na to, abych jednala s péčí řádného hospodáře. Na nikoho jsem nevyvíjela nátlak, nikomu jsem nic neslíbila,“ sdělila již dříve. Bezprostředně po soudu nechtěla rozsudek komentovat. „Nechte mne vydechnout,“ požádala novináře.

Obžaloba jí u soudu vytýkala, že měla v souvislosti s modernizací magnetické rezonance zmanipulovat rozhodování statutárního orgánu společnosti a rozhodování o veřejné zakázce, aby ji získala společnost Philips ČR. „Neučinila žádný krok, aby si ověřila možnost plnění zakázky jinými dodavateli či zprostředkovateli,“ upozornila státní zástupkyně, která pro Barnášovou navrhla pětiletou podmínku. Rozhodnutí o modernizaci přijalo představenstvo nemocnice.

Nebyl důkaz

I podle tehdejšího ředitele nemocnice a jednoho ze tří členů představenstva Bohuslava Škubala byla magnetická rezonance zcela funkční a nebylo potřeba jejího upgradu. „Nákup nového přístroje by navíc byl levnější,“ tvrdil Škubal. U soudu uvedl, že jeho podpisy pod zápisy z jednání představenstva jsou zfalšované.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Dana Barnášová v soudní síni.

Předseda trestního senátu Pavel Dvorský v pátek uvedl, že rozhodnutí modernizovat magnetickou rezonanci bylo rozhodnutí kolektivního statutárního orgánu nemocnice a z líčení nevyplynulo, že obžalovaná jednala svévolně.

Podle Dvorského nebylo zjištěno, že se stal skutek, který se obžalované vytýkal, nebyl proveden ani přímý důkaz. Soud navíc dospěl k závěru, že modernizace přístroje byla opodstatněná, vzrostla škála možných vyšetření. Otevřené řízení by podle Dvorského bylo formální, v praxi by zakázku nemohla realizovat jiná firma než Philips.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám