Hlavní obsah

Soud zpřísnil tresty v kauze mačetového útoku až na 17,5 roku

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, Josef Koukal

Vrchní soud v Praze zpřísnil některé tresty za mačetový útok v Novém Boru. Vojtěch Husák dostal za pokus vraždy 17,5 roku místo 16 a Antonín Sinu 15 let místo tří let za ublížení na zdraví. Jakubu Žigovi potvrdil trest 15 let.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

U libereckého soudu v kauze tzv. mačetových útočníků svědky a poškozené do soudní síně doprovázela eskorta.

Článek

Trest pro jednoho z mladistvých spolupachatelů bude znovu posuzovat Krajský soud v Liberci, jeho případ jako jediný mu vrchní soud vrátil. Rozhodl také o zařazení mužů odsouzených za pokus vraždy o umístění do přísnějšího typu věznice. Rozsudek je pravomocný, odsouzení se proti němu mohou dovolat k Nejvyššímu soudu, dovolání však nemá odkladný účinek.

Odvolání pěti útočníků, které v červenci odsoudil liberecký krajský soud za dva roky starý mačetový útok v Novém Boru, projednával soud za zavřenými dveřmi. Dvěma z obžalovaných totiž ještě nebylo 18 let, případ proto nešlo projednat veřejně.

V soudní síni byli přítomni jen důvěrníci obžalovaných, každý z nich má právo na dva. Většinou jde o příbuzné, například Vojtěch Husák (39) si vybral svého otce a matku. Za pokus vraždy a těžké ublížení na zdraví padly v první instanci u libereckého soudu tresty od tří do 16 let.

Zranili tři muže

Při útoku v srpnu 2011 zranili romští útočníci v baru Pivní pomoc v Novém Boru na Českolipsku tři muže. Jednomu ze zraněných později lékaři museli nahradit část lebky platinovou destičkou.

Podle rozsudku krajského soudu se útočníci mstili za předchozí konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si do baru přišli zahrát na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy a mladíci ji začali vulgárně urážet. Hosté se ženy zastali a vyvedli je, jeden host prý také jednoho z hochů udeřil. Romové se údajně krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty bez varování napadli.

Útok vyvolal předloni na severu Čech několik protiromských demonstrací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám