Hlavní obsah

Soud zpřísnil trest za policistovu zpronevěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místo podmínky dva roky vězení. Tak v pondělí rozhodl pražský vrchní soud o trestu pro bývalého plzeňského policistu Petra Nováka, který zpronevěřil pokutové bloky za dva milióny korun. V odvolacím líčení zpřísnil loňský verdikt nižší instance.

Foto: Josef Zajíc

Mistrovství ČR v atletice. 3.8.2014. Jan Kudlička skočil o tyči 572 cm.

Článek

Senát vrchního soudu svou přísnost odůvodnil tím, že Novák se trestné činnosti dopustil jako vysoký policejní důstojník. Předtím než odešel do civilu, tedy v roce 2000, šéfoval skupině dopravních policistů západočeské policejní správy.

Novák se již dříve přiznal, že část pokutových bloků z jeho oddělení zmizela. Ovšem přičítal to nepořádku v účetnictví a popíral, že by se takto chtěl obohatit. To mu však neuvěřil už Krajský soud v Plzni, který jej loni v listopadu potrestal tříletým podmíněným trestem se zkušební dobou čtyř let.

Udal se sám, když vše prasklo

Novák pracoval u policie od roku 1986 až do roku 2000. Od roku 1993 převzal pokutové bloky za 23 miliónů korun, ovšem po odchodu do civilu nevyúčtoval bloky za šest a půl miliónu.

Na nesrovnalosti přišel až jeho nástupce. Teprve poté, v únoru 2002, se Novák přišel k manku udat na státní zastupitelství a část pokutových bloků vrátil. Kam zmizely zbývající doklady v hodnotě dvou miliónů, dodnes nevysvětlil.

Novák se během soudního řízení hájil také tvrzením, že mu v roce 1996 zmizelo z trezoru asi 600 000 korun, vybraných na pokutách. Krádež se ale prý bál tehdy nahlásit kvůli dětem, o které se s manželkou soudil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám