Hlavní obsah

Soud zpřísnil trest pro vydavatele Mein Kampfu

PRAHA

Odvolací soud zpřísnil podmíněný trest pro vydavatele českého překladu Hitlerovy knihy Mein Kampf. Pražský městský soud ve středu vyměřil Michalu Zítkovi tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let.

Foto: Michal Jirásek

Plakát SŽM Pečky

Článek

Městský soud zároveň změnil i kvalifikaci trestného činu, kterého se Zítko dopustil, a to z hanobení rasy, národa a přesvědčení na podporu a propagaci hnutí, potlačujících lidská práva.

Podle předsedkyně odvolacího senátu Evy Burianové se žalobkyni podařilo doložit, že v České republice působí neonacistická hnutí, která se Hitlerovou knihou inspirují.

Hodlá se obrátit až do Štrasburku

Dnešní verdikt padl již v druhém kole procesu. Zítko byl původně odsouzen ke trestu stejné výše. V prvním kole soud vydání Mein Kampfu označil za propagaci hnutí potlačujících lidská práva. Věc se dostala až k Nejvyššímu soudu a podle jeho usnesení nemohl vydavatel podporovat nacismus. Zdůvodnil to tím, že propagované hnutí musí existovat a působit v době, kdy mělo dojít ke spáchání trestného činu.

Případ se tedy vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 7, který Zítka loni v létě odsoudil za hanobení národa, rasy a přesvědčení. Původní výši trestu mu snížil na dvaadvacet měsíců s odkladem na tři roky.

Zítko byl dnešním verdiktem viditelně rozčarován. Novinářům řekl, že se proti němu bude bránit všemi dostupnými prostředky. Uvedl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu a ústavní stížnost. V případě, že u české justice neuspěje, chce se obrátit až k mezinárodnímu soudu do Štrasburku.

Reklama

Související témata:

Související články

Zítko dostal za Mein Kampf opět podmínku

Již podruhé dostal Michal Zítko za vydání Hitlerovy knihy Mein Kampf od Obvodního soudu pro Prahu 7 podmíněný trest. Jeho původní výši, tedy tři roky...

Výběr článků

Načítám