Hlavní obsah

Soud zpřísnil trest muži za pokus o vraždu, ke které ho vedl hlas mrtvého děda

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Deset let ve věznici s ostrahou za pokus o vraždu si odsedí čtyřiačtyřicetiletý Jiří Kilian. Rozhodl o tom v úterý pražský vrchní soud, když zamítl Kilianovo odvolání. Soud naopak vyhověl odvolání státní zástupkyně, která žádala přísnější trest než původních sedm let, které muži udělil pražský městský soud. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Jiří Kilian u pražského vrchního souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Máme za to, že v daném případě soud, pokud jde o výrok o vině, postupoval správně, co se týče popisu skutku i trestní odpovědnosti obžalovaného,“ uvedl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. Prvoinstanční soud ale podle něj nevzal při udílení trestu v potaz zásadní přitěžující okolnosti. „Jednání obžalovaného nebylo posouzeno jako porušování domovní svobody,“ vysvětlil Zelenka s tím, že to zvyšuje společenskou škodlivost žalovaného skutku.

Soud dal navíc za pravdu státní zástupkyni v tom, že nebyly splněny podmínky pro uložení trestu pod zákonnou trestní sazbu, která v tomto případě činí deset až osmnáct let vězení.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Jiří Kilian u soudu

Kilianův obhájce naopak žádal rozsudek zrušit a případ vrátit k doplnění důkazů.

Chtěl se prý léčit z alkoholismu

Kilian pobodal loni v pražské Ruzyni poblíž letiště sedmasedmdesátiletého muže, kterému se vloupal do bytu. Tvrdil, že ho k tomu přesvědčil hlas jeho děda v hlavě. Ten ho údajně navedl do bytu s tím, že tam bydlí pán, se kterým byli za války leteckými esy. A že onen muž „nechal zarazit do motoru letadla hřebík, aby poškodil motor, a děda se zřítil do oceánu“.

Podle Kilianovy verze si po jeho příchodu začal sedmasedmdesátiletý senior stěžovat, že ho všechno bolí, nic ho nebaví a nejraději by nebyl. Což si Kilian vyložil tak, že mu má pomoci ze světa. Vzal si z kuchyňského dřezu nůž a muže šestkrát bodl, z toho třikrát do krku. Muž se snažil bránit holí, Kilian mu ji ale vzal.

Život seniorovi zachránila jeho pečovatelka, kterou původně Kilian z bytu vyhnal. Ženě se to však nezdálo a zavolala proto záchranku a policii. Ta Kiliana našla o něco později, jak se schovává ve křoví.

Kilian si halucinace vysvětloval svým dlouhodobým alkoholismem, který si údajně přiletěl léčit do pražské psychiatrické léčebny v Bohnicích z Hong Kongu, kde žil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám