Hlavní obsah

Soud zpřísnil Srbovi trest za plánovanou vraždu

– PRAHA

Pražský vrchní soud v úterý zpřísnil tresty za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Všichni tři obžalovaní - bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba, jeho kolegyně Eva Tomšovicová a podnikatel Michal Novotný mají jít do vězení na 12 let.

Článek

Původně Srba dostal osm let a Tomšovicová s Novotným po šesti letech. Nejvyšší státní zástupkyně posléze třikrát úspěšně podala dovolání k Nejvyššímu soudu, protože se jí trest zdál příliš nízký. [celá zpráva]

Obecné soudy nižší tresty zdůvodnily tím, že od plánu na vraždu k jeho realizaci bylo ještě daleko.

Podle žalobců to není důvod, neboť Srba i Tomšovicová byli přesvědčeni o tom, že vše jde podle plánu, a chvíli si dokonce mysleli, že už je Slonková mrtvá. Také soud v úterý uvedl, že přípravu mínili vážně a byli přesvědčeni o tom, že k vraždě zvolili správné prostředky.

Karel Srba si měl u své přítelkyně Tomšovicové objednat vraždu Slonkové proto, aby novinářce zabránil v odhalování toho, jak získával majetek. Tomšovicová si najala na vraždu Slonkové Novotného a Petra Volfa. 

Srba tvrdí, že je nevinný. Tomšovicová, Volf a Novotný se v podstatě doznali, ale tvrdili, že ve skutečnosti smrt Slonkové nechtěli. Na vraždu trojice najala vimperského recidivistu Karla Rziepela, který ale vše oznámil policii.

Proti dnešnímu rozsudku lze podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Srba opět stanul před soudem

Pražský městský soud v pondělí začal projednávat případ údajně nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě. Kromě bývalého generálního sekretáře ministerstva...

Výběr článků

Načítám