Hlavní obsah

Soud znovu zrušil osvobozující rozsudek nad Nečasovou v kauze Vojenského zpravodajství

Právo, Novinky, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražský městský soud znovu zrušil osvobození Jany Nečasové (dříve Nagyové) v kauze Vojenského zpravodajství. Soud vydal rozhodnutí 23. prosince v neveřejném jednání, vyplývá to z informací na webu justice.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová u soudu

Článek

Podrobnosti k soudnímu usnesení, na které v úterý upozornila Česká televize, nemohla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci sdělit, protože ještě není sepsané.

Podobně se vyjádřil také žalobce Pavel Komár z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje. "Ještě jsme neobdrželi písemné vyhotovení rozhodnutí," dodal.

Případ zřejmě opět dostane stejná soudkyně

Komár po předchozím osvobozujícím verdiktu naznačili, že by žalobci mohli navrhnout, aby případ při opakovaném projednání řešil jiný trestní senát. Státní zástupce pro deník Právo nyní uvedl, že to nakonec nebylo součástí jejich odvolání.

Kauzu tak dostane na stůl zřejmě znovu soudkyně Helena Králová.

Ta poprvé Nečasové trestním příkazem uložila roční podmínku. Po zásahu městského soudu v nařízeném hlavním líčení všechny obžalované zprostila. Stejný verdikt se opakoval i po úspěšném odvolání státních zástupců.

Obžaloba se snaží dokázat, že někdejší šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase zneužila bez vědomí ministra obrany Vojenské zpravodajství ke sledování své sokyně, premiérovy tehdejší manželky Radky.

V případu figurují i dva bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a důstojník Jan Pohůnek.

Aféru odstartoval policejní zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kterému šéfoval Robert Šlachta, na Úřadu vlády v červnu 2013. Nečasův kabinet později padl a expremiér se s Nagyovou oženil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám