Hlavní obsah

Soud znovu otevřel 4,5 roku starou vraždu

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Trestní senát Krajského soudu v Českých Budějovicích v pondělí znovu otevřel případ vraždy čtyřiadvacetileté Veroniky Fáčkové, jejíž tělo bylo nalezeno v lednu 2003 v českobudějovickém lesoparku Stromovka. Pětatřicetiletému Jaroslavu Steinbauerovi za ni nyní hrozí až doživotí.

Článek

Svoji příležitostnou milenku podle obžaloby Steinbauer uškrtil, aby se zmocnil jejího mobilního telefonu. Do Valdic ale šel až za následnou vraždu šestnáctileté studentky, kterou nalezl 29. dubna 2004 rybář uškrcenou na břehu Malše nad Českými Budějovicemi.

Podobné případy

Oba případy si jsou velmi podobné. S oběmi mladými ženami Steinbauer navázal intimní poměr, obě byly nalezeny uškrcené na odlehlých místech na okraji města. Právě z tohoto důvodu policie ani státní zastupitelství první vraždu, z níž Steinbauera soud pro nedostatek důkazů zprostil viny, neodložily.

"Případu jsme se nadále věnovali. Podařilo získat nový náhled na hodnocení pachových stop," uvedla státní zástupkyně Daniela Přibylová. Obžaloba také nechala zpracovat psychologický posudek, který porovnal vraždy obou dívek. Ze závěrů znalce vyplynulo, že vrahem je s vysokou pravděpodobností jeden člověk.

Soud předvolal 50 svědků

Nezaměstnaný muž, který si občas přivydělával jako hlídač a z posledního výkonu trestu se vrátil v červnu 2002, byl loni obžalován z toho, že někdy v noci z 15. na 16. ledna 2003 ve Stromovce mezi restaurací Oáza a rybníkem Bagr uškrtil mladou ženu řemenem od kabelky. Mrtvé měl odcizit osobní věci a mobilní telefon, který, jak prokázalo policejní vyšetřování, den poté prodal za 1200 korun v bazaru a peníze propil. Byl však zproštěn viny a následně propuštěn z vazby pro nedostatek přímých důkazů.

"Jsem přesvědčena o tom, že je pachatelem. Podle mého názoru jsou důkazy dostatečné. Je to agresor. Rozhoduje ovšem soud," reagovala tehdy Přibylová a na místě se odvolala. Rozhodnutí senátu však následně potvrdil Vrchní soud v Praze. V případě vraždy ve Stromovce soud poprvé rozhodoval pouze na základě nepřímých důkazů. Navíc nebyly ucelené.

Vinu popírá a nevypovídá

"Přestože vyšetřování bylo podle mě odvedeno důkladně, na odsouzení obžalovaného to nestačilo," zdůvodnila tehdy své rozhodnutí soudkyně Krajského soudu v Českých Budějovicích Vladimíra Hájková.

Senát v roce 2004 posuzoval jedenáct nepřímých důkazů, které Steinbauera z vraždy usvědčovaly, například mobilní telefon, pachové stopy, DNA či hlína z místa nálezu těla na jeho botách. Bohužel to bylo málo. Stoprocentní důkaz tam nebyl jediný. Vše bylo možné vysvětlit i jinak.

Steinbauer stále svoji vinu popírá a odmítá vypovídat. "Na seznamu předvolaných máme zhruba 50 svědků, řada z nich se omluvila," konstatoval v pondělí v rozhovoru s Právem předseda senátu Daniel Prouza. Hlavní líčení bude ve středu odročeno. Rozsudek by mohl padnout za dva měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám