Hlavní obsah

Soud zmírnil tresty hřbitovním zlodějům

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Dvěma zlodějům, kteří předloni ve velkém vykrádali hřbitovy na severu Moravy, v pondělí podstatně snížil ostravský krajský soud tresty. Dvaatřicetiletý Karel Hlavatý stráví za mřížemi 34 měsíců, o rok mladší Vlastimil Sedláček pouze 28 měsíců.

Článek

Původně dostali u Okresního soudu ve Frýdku-Místku každý 4,5 roku. Odvolací soud ale ze seznamu ukradených věcí, které končily ve sběrných surovinách, vyškrtnul několik předmětů, u nichž měl pochybnosti, zda je opravdu odcizili obžalovaní. Proto musel soud zlodějům nově vyměřit trest v nižší trestní sazbě.

Ukradli věci za téměř půl miliónu

Sedláček a Hlavatý před třemi lety vykradli minimálně sedm hřbitovů a církevních míst v Moravskoslezském kraji a dvě kaple sousedním Slovensku. Ze hřbitovů, kaplí a také z jednoho kostela ukradli věci za necelých půl miliónu korun, které patřily zhruba 150 pozůstalým rodinám. Zaměřovali se na vše, co se dalo zpeněžit ve sběrnách. "Za denního světla si hřbitovy prohlédli a v noci se tam vraceli," popsal soudce praktiky zlodějů.

Nejcennější ukradenou věcí byla metr a půl vysoká bronzová socha, kterou si odvezli ze hřbitova v Příboře na Novojičínsku. Znalec hodnotu sochy odhadl na 160 tisíc korun, protože šlo o dílo akademického sochaře Františka Juráně, které vzniklo ještě za první republiky.

Škoda musela být snížena

Výše škody byla původně vyčíslena na 500 900 korun, odvolací soud ale ze seznamu ukradených věcí vyškrtl sakrální předměty v hodnotě 26 tisíc korun, které obžalovaní sice rovněž prodali do sběrny, policistům se ale nepodařilo zjistit, kde byly ukradeny. "Nelze bezpečně dojít k závěru, že ty věci odcizili právě obžalovaní," vysvětil soudce.

Dodal, že vzhledem k novému vyčíslení celkové škody se obžalovaní dostali do nižší trestní sazby, a proto nezbývalo, než tresty podstatně zkrátit.

Podle soudce se na pokračujícím rozkrádání hřbitovů nepřímo podíleli i majitelé sběren, kteří od obžalovaných věci vykupovali a muselo jim být téměř jasné, že pocházejí z krádeží. Policii ale nakonec na stopu přivedl jeden z nich. "Teprve když mu teklo do bot, oznámil to policii, protože se o tyto krádeže začala zajímat policie a sdělovací prostředky," konstatoval soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám