Hlavní obsah

Soud zkoumá vinu v případu pokusu o bratrovraždu

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Pokus o bratrovraždu začal ve středu řešit trestní senát Krajského soudu v Hradci Králové. Obžalovaným je devětapadesátiletý Stanislav Sychra ze Dvora Králové nad Labem. Přiznal se, že loni 8. prosince střílel z malorážky po svém o osm let mladším bratrovi.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Eskorta vede obžalovaného do soudní síně.

Článek

V ten den bylo ve dvorské lokalitě Sylvárov docela rušno. Sychra nejprve v bratrově domě sebral malorážku a po bratrovi vypálil několik ran, pak zavolal záchranku a nakonec se zabarikádoval na půdě s výhrůžkou, že se zastřelí. Policejní vyjednavač ho několik hodin přemlouval, aby se vzdal.

Vyšetřování ukázalo, že Sychra, který se od roku 1998 několikrát pokusil o sebevraždu, zřejmě přišel za bratrem proto, aby chránil svou partnerku, úřednici ve spořitelně. Bratr totiž zjistil podivné machinace se svým účtem, spořitelnu požádal, aby to prošetřila a v podezření se ocitla zmíněná žena. Sychra prý na bratrovi chtěl, aby oznámení stáhl.

„Odmítl jsem. Ono to ani nešlo, spořitelna už sama zahájila své vlastní šetření,“ řekl poškozený.

Pak vyšel před dům čistit dvorek od sněhu a ve dveřích se objevil jeho bratr se zbraní. „Vykřikl na mě: Tak tě zastřelím. Hlavní mi přitom mířil na hlavu,“ popsal dramatickou situaci.

Šel jsem tam spáchat sebevraždu, před tím jsem napsal dva dopisy na rozloučenou.
obžalovaný

„Zahájil na něho mířenou střelbu, vypálil minimálně šest ran,“ napsala státní zástupkyně Lenka Faltusová v obžalobě. Výsledkem byl mj. zasažený krk, jícen, průdušnice, plíce, roztříštěné žebro a poraněná ruka. Zraněný muž je dodnes v pracovní neschopnosti, když po útoku strávil několik týdnů v nemocnici. Obžalovanému to, že málem zabil bratra, nebylo dost a stejnou zbraní mu v garáži ještě poničil fábii a venku stařičkou škodovku.

Dům v Sylvárově o tři dny později zachvátil požár, který způsobil škodu za zhruba 700 tisíc korun. Z jeho založení policie obvinila Sychrovu partnerku.

Sychra se před soudem občas rozplakal. Tvrdil, že si nedokáže vysvětlit, proč začal po bratrovi střílet.

„Šel jsem tam spáchat sebevraždu, před tím jsem napsal dva dopisy na rozloučenou. Lituju toho, měli jsme spolu dobré vztahy, nechtěl jsem mu ublížit,“ tvrdil. Vynesení rozsudku se očekává ve čtvrtek a obžalovanému hrozí za pokus vraždy až výjimečný trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám