Hlavní obsah

Soud zastavil trestní stíhání exředitele OP Prostějov

– Prostějov • Aktualizováno

Prostějovský soud zastavil trestní stíhání bývalého generálního ředitele zkrachovalé společnosti OP Prostějov Františka Tuhého obžalovaného z nevýhodného pronájmu podnikových prodejen. Rozhodl tak poté, co posoudil návrh obhajoby na předběžné projednání obžaloby. Tuhý byl obžalován z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Bývalý ředitel OP Prostějov František Tuhý

Článek

Žalobce vyčíslil škodu na víc než deset miliónů korun, podle obhajoby však žádná škoda nevznikla, a nebyl tak spáchán trestný čin. Soud návrhu obhajoby vyhověl, žalobce podal stížnost.

Bývalý vrcholný manažer Tuhý byl obžalován z porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli pronájmu prodejen v Plumlovské a Žeranovské ulici v letech 2004 až 2008, které vedla jeho dcera a zeť. Uzavřeno bylo s nimi nájemné ve výši deset procent z dosaženého obratu.

Podle soudkyně Hany Greplové však smlouva nebyla pro podnik nevýhodná, při vyšším obratu měl podnik vyšší zisk. "Podle názoru soudu pan Tuhý nezpůsobil svým jednáním škodu. Skutek tak není trestným činem a není důvod podstoupení věci," uvedla soudkyně.

Poukázala na to, že i pokud by s názorem obžaloby souhlasila, byl by již skutek promlčen.

Podnik měl přijít o milióny

Obžaloba tvrdí, že nájemné bylo nevýhodné a podnik přišel o víc než deset miliónů. Navíc byla smlouva zcela zbytečná. Tuhý podle žalobce prý svévolně rozhodl o prodeji majetku podniku do vlastnictví jeho rodiny; nákup nemovitosti byl poté financován prostřednictvím nájmu podniku.

"Jistým způsobem přilepšil obviněný svým příbuzným," uvedl žalobce Jaroslav Miklenda.

Podle obhájce Tomáše Vymazala, který o předběžné projednání obžaloby požádal, zvítězil selský rozum. "Jednou ze základních podmínek trestnosti je, že poškozenému musí vzniknout škoda. Tvrdíme, že tyto smlouvy nejenže nebyly nevýhodné, ale pro podnik výhodné," uvedl Vymazal.

Tuhý žalobu popřel ve všech směrech, podle něj bylo obratové nájemné výhodnější než fixní. Podpořil jej ve čtvrtek i znalec, kterého navrhla obhajoba.

"Nikdy jsem nejednal proti zájmu firmy, kterou jsem víc než z poloviny vlastnil a řídil 15 let," řekl Tuhý.

Další obvinění

Obžaloba byla k prostějovskému soudu podána již loni v lednu, dosud kauzu brzdily námitky obžalovaného. Snažil se zabránit projednání případu u prostějovského soudu kvůli možným vazbám soudců a přísedících na bývalé zaměstnance oděvního podniku, v němž za Tuhého vedení pracovalo 3000 lidí. Případ po rozhodnutí krajského soudu nakonec zůstal v Prostějově.

Tuhý stál už dřív před soudem kvůli neoprávněnému vyplácení odměn ve výši 26,3 miliónu korun. Vrchní soud jej nakonec zprostil obžaloby ze zpronevěry s tím, že nejde o trestný čin, firmě žádná škoda nevznikla.

Kromě Tuhého vyšetřuje policie i další bývalé manažery společnosti, pět z nich čelí obvinění z předlužení. Vyšetřování nebylo ještě ukončeno, řekl mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství. Společnost OP Prostějov patřila k nejznámějším českým výrobcům oděvů.

Kvůli zadluženosti byl na ni v květnu 2010 vyhlášen konkurz. Pohledávky nárokuje 555 věřitelů, kteří požádali o proplacení dvou miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám