Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu pozůstalých po ženě, která zemřela v nemocnici

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královéhradecký krajský soud v úterý zamítl žalobu pozůstalých po Marii Fialové, která zemřela v havlíčkobrodské nemocnici v době, kdy tam pracoval heparinový vrah Petr Zelenka. Manžel a syn zemřelé požadovali, aby jim nemocnice zaplatila milión korun jako náhradu nemajetkové újmy.

Článek

Jejich právní zástupce Oldřich Skalák argumentoval tím, že personál nemocnice se o úmrtí ženy při vyšetřování Zelenkova případu vyjadřoval jako o neočekávaném. „Primář Pavel Longin měl podezření, ale nedokázal zabránit v úmrtí pacientky,“ konstatoval mj. Skalák.

Marie Fialová zemřela v září roku 2006, devět dní po svých 83. narozeninách. Zelenka jí sice podal jednu dávku heparinu, ale nepodařilo se prokázat, že její úmrtí s tím bylo v souvislosti, takže v Zelenkově trestním spise je tento případ veden jako jeden z pokusů o vraždu.

Neprokázalo se, že ji zabil Zelenka

To také použil jako protiargument právník nemocnice Jan Mach. Připomněl, že Zelenkův případ posuzovaly soudy všech stupňů včetně ústavního a všechny akceptovaly názor trestního senátu z Hradce Králové, podle něhož nemocnice nepochybila a primář Longin se zachoval velmi pozitivně a odvážně.

„Jeho zásluhou byly vraždy zjištěny a pachatel zadržen. V případě Marie Fialové navíc není prokázáno, že zemřela v souvislosti s podáním heparinu. Její úmrtí nastalo z jiných příčin a to, že primář měl v té době už podezření na Zelenku, je čirou spekulací,“ řekl Mach.

Samosoudkyně Věra Adámková mu dala zapravdu. „Finanční náhrady poškozeným byly v trestním řízení nařízeny výhradně odsouzenému Zelenkovi. Ze zjištěných skutečností nelze dovodit odpovědnost nemocnice,“ řekla v odůvodnění soudkyně.

Jak řekl Skalák, pozůstalí se pravděpodobně odvolávat nebudou. „Klient je po těch letech už unavený, takže myslím, že se s rozsudkem smíří,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám