Hlavní obsah

Soud zamítl lékaři Bartákovi všechna odvolání a potvrdil mu 14 let

Právo, ČTK, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Lékař Jaroslav Barták má strávit ve vězení 14 let za zneužívání asistentek, rozhodl pražský vrchní soud. Zamítl tak všechna odvolání, Bartákovo, žalobkyně i zástupců poškozených.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Barták u soudu

Článek

"Jsem nevinen a dovolám se k Nejvyššímu soudu," komentoval rozsudek Barták.

Bartákovi obhájci žádali vrchní soud, aby lékaře zprostil obžaloby. Poškozené ženy podle nich souložily s nadřízeným dobrovolně, znásilnění nikdy nehlásily policii a po činu se nenechaly vyšetřit gynekologem. "Je to tvrzení proti tvrzení," prohlásil jeden z Bartákových obhájců na adresu žen.

Státní zástupkyně naopak žádala o zpřísnění čtrnáctiletého trestu. Městský soud v Praze podle ní nedostatečně zohlednil množství útoků na ženy, délku páchání trestné činnosti a brutalitu některých útoků.

"Vymyslely si na mě spolčení, které nemá obdobu v poválečné historii," prohlásil na adresu poškozených žen ve své závěrečné řeči Barták. Na své asistentky prý maximálně občas zvýšil hlas. "Ve smyslu obžaloby se cítím nevinen. Je mi líto, pokud si myslí, že jsem jim nějak ublížil," dodal Barták.

Nikomu jsem neublížil, tvrdí Barták

Barták dostal souhrnný trest za šest znásilnění, pět případů vydírání, také za sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami. Podle státní zástupkyně v několika případech způsobil ženám těžkou újmu na zdraví. Barták údajně v letech 2006 až 2011 napadl deset asistentek a matce jedné z nich vyhrožoval.

Lékař podle rozsudku ženy hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil, když odmítaly jeho úkoly a naléhání. Někdy si pomohl údajně tím, že dívky omámil chemikálií v pití. Asistentkám také vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací. Soudce jeho činy označil za zvlášť závažné. Třem ženám soud také uznal náhradu škody za celkem 1,5 miliónu korun.

Barták podal ihned po rozsudku 6. února odvolání. Od začátku tvrdí, že žádné ženě vědomě neublížil, naopak byl vůči nim galantní a choval se gentlemansky. Jeho právní zástupci uvedli, že neexistují důkazy o lékařově trestné činnosti. Napadli také výpovědi asistentek jako nevěrohodné.

Soud nemusí dokazovat všechno

Barták svou obhajobu postavil i na tom, že městský soud údajně vzal v úvahu pouze svědectví, která vyznívala v jeho neprospěch. Opačná prý naopak nezohlednil nebo vůbec nepřipustil.

„Soud nemusí dokazovat všechno, co je mu navrhováno. Musí provést pouze takové důkazy, aby mohl bez pochybností rozhodnout. Této povinnosti městský soud dostál,“ odmítl argumentaci obhajoby Karel Vrzáň.

Za důležitou označil zejména výpověď Bartákova osobního řidiče, který soudu loni podrobně líčil, jak se lékař ke svým asistentkám choval a jak o nich smýšlel. „Považoval je za méněcenné. Společnost takový přístup nemůže tolerovat, připustit a jsou-li k tomu zákonné důvody, musí proti tomu i vystoupit,“ konstatoval soudce Vrzáň.

Trest, který městský soud vyměřil Bartákovi ve zvýšené trestní sazbě vzhledem k množství zneužívaných žen, označil vrchní soud za citelný, avšak zákonný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám