Hlavní obsah

Soud začal projednávat případ lobbisty Dědice

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm z osmi obviněných usedlo v pondělí ráno na lavici obžalovaných u Krajského soudu v Ostravě, který se začal zabývat kauzou lobbisty Martina Dědice. Spolu s ním a dalšími sedmi muži jsou obviněny i čtyři firmy. Podle státního zástupce Víta Koupila se obžalovaní měli podílet na manipulaci vždy tří veřejných zakázek pro Dopravní podnik Ostrava (DPO) a Městskou nemocnici Ostrava (MNO).

Martin Dědic u souduVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Kromě Dědice jsou obžalováni Břetislav Pavelek, Jaroslav Křemen, Jiří Hána, Roman Gavanda, Tomáš Dohnal, Břetislav Čížek a Petr Greš. Dopustit se měli trestného činu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přijetí úplatku, legalizace výnosů z trestné činnosti či podplácení. Obžalovány jsou i čtyři firmy, ve kterých zmínění muži pracovali. Jedná se o společnosti Business Advisor, PRAGOIMEX, Perfect Distribution (dříve Martek Medical) a VOSTAV MORAVA.

Dědic měl v letech 2008 až 2013 s pomocí firmy Business Advisor zajistit firmám vítězství ve veřejných zakázkách, za což měl dostat odměnu coby platbu za poradenskou činnost. Dohromady mělo jít o částku přes 30 miliónů korun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Martin Dědic u ostravského soudu

Z celého komplexu důkazů jsme dospěli k závěru nutnému pro podání obžaloby.
státní zástupce Vít Koupil

„Podařilo se nám detekovat, že v souvislosti s veřejnými zakázkami Dopravního podniku Ostrava a Městské nemocnice Ostrava měl přebírat finanční prostředky, které byly označeny jako platby za poradenství nebo za kontrolní činnost,“ sdělil Koupil s tím, že taková činnost ale nebyla podle vyšetřovatelů vykázána.

„Z celého komplexu důkazů jsme dospěli k závěru nutnému pro podání obžaloby, že tato finanční plnění měla být úplatky,“ řekl státní zástupce.

Dodal, že nyní bude záležet na tom, jak jednotlivé důkazy obstojí, jak budou vypovídat nově navržení svědci, jak soud vyhodnotí jednotlivé listiny a závěry znalců. „Určitě to bude delší hlavní líčení. Bude tam složité dokazování. Já pevně věřím, že obžaloba stojí na dobrých základech,“ potvrdil Koupil.

Dědic vše odmítl

Dědic před soudem obžalobu odmítl, distancoval se od ní, rozporoval řadu úkonů policie i státního zastupitelství v přípravném řízení i komentáře státního zástupce Koupila v médiích. „Došlo k cílené manipulaci s důkazy v můj neprospěch,“ tvrdil.

Špatně byly podle něj přepsány i některé odposlechy z telefonu nebo upozornil na to, že nemohl být přítomen domovní prohlídce svého apartmánu na Mallorce, neboť ho policie o ní informovala až 20 minut před jejím zahájením. Popřel také svůj vliv v ostravských podnicích DPO a MNO.

Podle obžaloby byl Dědic napojen na regionální politiky z ČSSD, zejména exhejtmana Miroslava Nováka, bývalé náměstky ostravského primátora Simonu Piperkovou a Lumíra Palyzu či někdejšího europoslance Vojtěcha Mynáře. Měl s nimi mít častý telefonický kontakt. To však Dědic popřel, označil je za své dlouholeté přátele a známé, s kterými se bavil o všem možném. Ani jeden ze čtveřice politiků však nebyl v průběhu kauzy z čehokoliv obviněn.

Dědicovi hrozí pět až dvanáct let

„V dané věci se nám nepodařilo dostat důkazy, které by prokázaly, že by se ten tok finančních prostředků, který směřoval k obžalovanému Dědicovi, dostal k některému z politiků,“ potvrdil Koupil.

Až do čtvrtka budou v rámci hlavního jednání vypovídat před soudem v Ostravě obžalovaní, v dalších týdnech přijdou na řadu svědci a znalci. V případě odsouzení hrozí Dědicovi pět až 12 let vězení, ostatním obviněným dva až osm let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám