Hlavní obsah

Soud vyslyšel stížnost policisty z ÚOOZ proti vazbě a propustil ho

Praha
Aktualizováno

Soud propustil z vazby policistu, jehož na konci října Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila z korupce či úniků informací. Podle mluvčí Městského soudu v Praze nebyly důvody pro jeho vzetí do vazby. Soud tak vyhověl jeho stížnosti. Policista z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) byl ve vazbě necelý měsíc kvůli obavám, že by mohl ovlivňovat nevyslechnuté svědky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kauza podle žalobců spočívá v neoprávněném zjišťování a předávání informací z policejních databází a z probíhajících trestních řízení nepovolanému člověku na základě jeho požadavku. Informace se týkaly lidí z podnikatelského a veřejného prostředí i firem.

Obviněným by podle informací Práva měl být Luděk Vokál, vedoucího oddělení násilí na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vokál byl obviněn z přijetí úplatku, zneužití pravomoci a porušení povinností příslušníka bezpečnostního sboru. V kauze figuruje ještě druhý obviněný, kterému hrozí až šest let vězení za podplácení.

Soud poslal policistu do vazby 22. října. Muž proti tomu podal stížnost. "Trestní senát celou věc přezkoumal a dospěl k závěru, že od počátku nebyly dány důvody pro vzetí obviněného do tzv. koluzní vazby," sdělila Puci. Soud proto původní rozhodnutí zrušil a okamžitě jej propustil na svobodu.

Byla to odveta? 

Zásah GIBS, po němž byl člen ÚOOZ obviněn, se uskutečnil zhruba týden po policejní operaci Vidkun. Ta se týká údajné korupce v olomouckých policejních řadách a místo GIBS, která se zabývá kriminalitou uvnitř policie, kauzu řeší ÚOOZ. V médiích se proto objevily spekulace, že jde o odvetu. To však důrazně odmítli pražští žalobci, kteří se kauzou policisty ÚOOZ zabývají.

V olomoucké kauze figuruje hejtman Jiří Rozbořil, podnikatel Ivan Kyselý, náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec a šéf tamní hospodářské kriminálky Radek Petrůj. Podle informací, které se v minulých dnech objevily v médiích, se detektivové při vyšetřování případu zajímali i o vedoucího olomoucké pobočky GIBS Tomáše Uličného. Kvůli olomoucké kauze se GIBS stala terčem tvrdé kritiky, po které na post šéfa sboru rezignoval Ivan Bílek. Ve funkci skončí k poslednímu listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám