Hlavní obsah

Soud uložil Krejčířovi za únos podnikatele trest 6,5 roku vězení

Praha

Uprchlý miliardář Radovan Krejčíř má jít kvůli únosu podnikatele na 6,5 roku do vězení. Rozhodl o tom ve středu pražský městský soud. Krejčíř podle obžaloby nařídil a zorganizoval únos v roce 2002, aby muže přinutil podepsat nevyplněné listiny a aby jej jako údajného policejního informátora postrašil.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Soudy již dříve uložily Krejčířovi za vydírání a zbavení osobní svobody sedmiletý trest, Nejvyšší soud ale koncem loňského roku pravomocný verdikt zrušil. Středeční rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

Podnikatele podle obžaloby unesl na Krejčířův pokyn kosovský Albánec Jetullah Mjekiqi s dalšími nezjištěnými muži. Mjekiqi ho s pistolí v ruce údajně donutil nastoupit do auta a odvezl jej do rekreačního areálu Vystrkov u Orlické přehrady.

Zde ho prý muži drželi do dalšího dne. Druhý den jej údajně převezli do pronajaté kanceláře ve Všenorech, kde mu podle žalobců vyhrožoval Krejčíř smrtí. Podnikatel pak podepsal nevyplněné listiny, které prý Krejčíř hodlal využít jako doklad o zaplacení nemovitostí v Dobřichovicích a Černošicích. Objekty v hodnotě více než 35 miliónů korun patřily podnikatelově firmě.

Podnikatel znovu zmizel v březnu 2005, později byl prohlášen za mrtvého. Mjekiqiho soudy osvobodily. Krejčíř je v Česku stíhán za rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činnost. Policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce.

Od dubna 2007 pobývá v JAR, kam přicestoval na falešný pas. Soud v jihoafrickém Johannesburgu v únoru 2008 rozhodl, že Krejčíř nemá být vydán z JAR k trestnímu stíhání do Česka. Verdikt je nepravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám