Hlavní obsah

Soud udělil za vraždu německého důchodce 18 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesátiletý Čech Otto Smetana půjde za vraždu německého důchodce ve Frankfurtu nad Mohanem na 18 let do vězení. Rozhodl o tom ve středu odvolací pražský soud. Zmírnil tak lednový verdikt Krajského soudu v Plzni, který mu vyměřil souhrnný dvacetiletý trest. Recidivista si již odpykává deset let vězení za dvojnásobnou loupež.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Otto Smetana byl plzeňským krajským soudem odsouzen až na potřetí.

Článek

Smetana v devadesátých letech uprchl z Česka do SRN poté, co mu byl přerušen trest, který si odpykával ve Valdicích.

Počátkem prosince 1992 vloupal do rodinného domku ve frankfurtské čtvrti Oberrad, aby získal peníze. Překvapil ho při tom dvaasedmdesátiletý majitel Philip Martin. Smetana ho devětkrát bodl a odešel s vkladní knížkou, na níž bylo 30 tisíc marek (zhruba 600 tisíc korun).

Peníze se mu ale nepodařilo v bance vybrat. Policie Smetanu zadržela na ubytovně pro bezdomovce, kde se zdržoval pod falešným jménem, a nakonec ho usvědčila podle otisků prstů na láhvi v bytě oběti.

Za mříže mu pomohl komplic švagr

Smetana vraždu Němce popíral. Podařilo se ho usvědčit i díky výpovědi jeho švagra Petra Procházky, který se vloupal do domu společně se Smetanou. Tvrdil, že on sám ale z domu odešel před Smetanou. Nevěděl prý, co se tam později stalo. Smetana se mu údajně později přiznal, že důchodce zabil.

Plzeňský trestní senát recidivistu dříve dvakrát osvobodil, protože se mu nepodařilo vraždu prokázat. Odvolací soud mu však případ vrátil.

Reklama

Výběr článků

Načítám