Hlavní obsah

Soud trvá na potrestání lékaře za nepovedený porod

Právo, Josef Koukal

Soud ve středu potvrdil podmínečný trest osmi měsíců s odkladem na dva roky pro lékaře Daniela Brandejse (32) za nepovedený porod ze srpna 2009. Dítě při něm málem zemřelo a skončilo s těžkým trvalým poškozením. Lékař navíc dostal dvouletý zákaz činnosti. Brandejs se proti rozsudku opět na místě odvolal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 10 Ondřej Lázna tak zopakoval stejný verdikt, jaký vynesl už letos v lednu, a který v březnu zrušil odvolací Městský soud v Praze.

„Soud neshledává důvod pro jakoukoli revizi původního rozsudku,“ uvedl Lázna.

Podle něj se Brandejs coby tehdy neatestovaný lékař Fakultní nemocnice Královské Vinohrady jednoznačně dopustil těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, když nezavolal včas zkušenější lékaře k porodu, který se podle přístrojů začal komplikovat. Dítě se přidusilo, po dramatickém porodu kleštěmi přišlo na svět ve stadiu klinické smrti a jeho postižení dnes vyžaduje od rodičů 24hodinovou nepřetržitou péči.

„Kdyby tam nebyl vůbec nikdo, vypadalo by to úplně stejně,“ řekl na adresu pasivního lékaře Lázna a s poukazem na rodinu dodal, že důsledkem jsou tři zničené životy.

Brandejs se k rozsudku vyjadřovat nechtěl.

Rodiče: Nás potrestal doživotně

„Podobný výsledek jsme očekávali. Výše trestu pro nás není důležitá, důležité je, že potrestán byl. Nás potrestal na celý život,“ komentoval verdikt otec postiženého chlapce.  Podle zmocněnce rodiny Antonína Tunkla je odsuzující verdikt důležitý i pro civilní spor, v němž rodina žaluje vinohradskou nemocnici o odškodnění ve výši 18 miliónů korun.

„Pro nás odpadá nutnost prokazovat porušení právních povinnosti a příčinnou souvislost se škodou. Doktor Brandejs byl zaměstnancem nemocnice, a tak není, co řešit,“ uvedl Tunkl. „Bude se jednat už jen o výši škody, což je pro rodinu, která si musí všechno hradit, mnohem lepší,“ dodal s tím, že civilní řízení by mohlo po lékařově odsouzení proběhnout i podstatně rychleji.

Nejde o první případ z Vinohrad

Soudce Lázna si neodpustil ani poznámku na adresu vinohradské nemocnice, kde Brandejs pracuje doposud. „Není prvním porodníkem z vinohradské nemocnice, který sem dospěl. Takové případy se tu a tam objevují,“ podotkl soudce a připustil, že na průběhu porodu se podepsala i organizace práce v tamní porodnici.

„Byl do značné míry ponechán, aby se v tom koupal,“ uvedl Lázna. I s ohledem na to vyměřil lékaři trest při dolní hranici sazby, která je od šesti měsíců do čtyř let. Také dvouletý zákaz činnosti není podle soudce přísný. „V praxi jsem zažil zákazy činnosti zkušenějších lékařů na čtyři i pět let,“ dodal Lázna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám