Hlavní obsah

Soud souhlasil s propuštěním Švachuly, žalobce protestuje

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Soud ve středu rozhodl o propuštění bývalého místostarosty městské části Brno-střed Jiřího Švachuly (dříve ANO) z vazby. Žalobce podal stížnost, má odkladný účinek. Exradní zatím ve vazbě zůstane.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Švachula u soudu

Článek

„Podal jsem stížnost s odkazem na předchozí rozhodnutí vrchního a ústavního soudu, které nepovažovaly alternativní záruky v tomto případě za dostatečné,” řekl státní zástupce Radek Mezlík. Podle něj například hrozí, že by Švachula mohl utéct. Na usnesení soudu upozornil server iHNED.cz.

Policie provedla razii na radnici Brno-střed loni v březnu. Státní zástupce Radek Mezlík pak obžaloval kromě Švachuly dalších deset lidí a dvě firmy za korupci a účast na zločinecké organizované skupině.

Obžalovaný ve Stoce: Proč bych dával úplatky někomu za něco, co nemohl ovlivnit?

Krimi

„Hlavním článkem skupiny byl právě Švachula, který měl pod sebou další lidi. Ti oslovovali stavební společnosti a spřízněné firmy pak dávali do seznamů. Výběrová řízení pak byla jen divadlem, kdy se dopředu vybralo devět společností, které se střídaly v postavení vítěze zakázky a takzvaného křoví. Vítězná společnost měla dohodu, že skupině odvede deset procent,“ popsal při podání obžaloby státní zástupce Radek Mezlík.

Tratil jsem na tom. Dal jsem za úplatky až dva miliony, řekl podnikatel v kauze Stoka

Krimi

Obžalovaní si měli přijít na téměř padesát milionů korun, hodnota ovlivněných zakázek mohla být podle žalobce až půl miliardy korun.

Švachula byl podle přesvědčení státního zastupitelství hlavou korupční chobotnice, která na radnici tyla z úplatků při zadávání veřejných zakázek. Švachulovi hrozí až 16 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám