Hlavní obsah

Soud snížil trest za zabití policisty

HRADEC KRÁLOVÉ

Krajský soud v Hradci Králové v pondělí zmírnil trest Zdeňku Motejlkovi, který loni ve Svobodě nad Úpou na Trutnovsku najel opilý do policejní hlídky a jednoho policistu zabil. V osudnou chvíli prý jel rychlostí 130 km/h.

Článek

Soudci mu vyměřili trest 10,5 roku vězení za útok na veřejného činitele. Obžalovaný i žalobce se proti rozsudku odvolali. Původní trest zněl 12 let za vraždu a pokus vraždy. Tento verdikt Vrchní soud v Praze zrušil a nařídil nové projednání.

"Udělal jsem řadu chyb a dal bych cokoliv za to, kdyby se dalo všechno vrátit," řekl Motejlek při závěrečném slově. Jeho verzi se snažil podpořit i obhájce Ivan Brož. "Nešlo o úmysl. Z důkazů vyplývá, že můj klient před střetem brzdil. To přece neudělá vrah, ale opilý řidič ano. Nedovedu si představit opilce na silnici, který když spatří policistu, rozhodne se ho zabít," přesvědčoval Brož soudní senát.

Soudci rozhodovali mj. i na základě záběrů z průmyslové kamery, umístěné poblíž místa činu na budově papíren. Ze snímků bylo zřejmé, že Motejlkovo auto jelo nejen vysokou rychlostí, ale mířilo skutečně na dvě postavy policistů.

"Viděli jsme přijíždět auto a podle zvuku jsme poznali, že jede hodně rychle. Proto jsme se rozhodli ho zastavit. Jelo prostředkem silnice a já viděl, že najíždí na nás. Zakřičel jsem na Karla: Uteč! a sám jsem uskočil na kraj cesty," popsal už dříve policista Jiří Zeman.

V opilosti jel z diskotéky

Zdeněk Motejlek odjel 5. září 2004 po půlnoci z diskotéky v Janských Lázních a jeho Honda Civic u Svobody nad Úpou na Trutnovsku narazila do policisty.

Krevní zkouška ukázala, že v době události měl v krvi minimálně 1,43 promile. Jak prokázaly znalecké posudky, automobil jel v osudné chvíli rychlostí mezi 120 a 130 kilometry za hodinu. Úsek, kde vše odehrálo, je zcela přehledný a v noci dobře osvětlený.

Svědci vypověděli, že policisté na sobě měli reflexní vesty, které jejich viditelnost ve světlech reflektorů ještě zvyšují. Motejlek po nárazu přidal plyn a ujížděl do Rudníka, kde vysadil svou spolujezdkyni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám