Hlavní obsah

Soud snížil trest v kauze ztráty mobiliáře výstavy o Monroeové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odvolací soud snížil o dva roky trest Eugenovi Čergemu, který byl viněn z podvodu v souvislosti se ztrátou mobiliáře k výstavě o americké herečce Marilyn Monroeové. Za podílnictví mu uložil čtyři roky vězení. Dalším dvěma obžalovaným, Milanu Kožinovi a Josefu Hortovi, potvrdil za podvod sedm a šest let.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaní Eugen Čerge a Milan Kožina (v bílé košili v pozadí)

Článek

Podle verdiktu muži překládali kradené věci z kamiónů přepravních společností, zboží pak další lidé odvezli do svého skladu. Podíleli se tak na ztrátě zboží v hodnotě devíti miliónů korun. Rozsudek je pravomocný. Trojice odsouzených vinu odmítá. Muži tvrdí, že byli najati pouze na vykládání věcí ze skladu, o původu zboží prý nic nevěděli.

V případě Kožiny a Horta byla podle předsedy senátu Miroslava Pavrovského kvalifikace činu jako podvodu správná. Svědčily proti nim důkazy, včetně odposlechů a zajištěných předmětů. "U hodnocení důkazů souhlasíme v případě těchto obžalovaných s městským soudem," řekl Pavrovský.

U Čergeho odvolací soud čin přehodnotil, podle něj se neprokázalo, že se skupinou úmyslně spolupracoval. "Určitě ale věděl, že zboží pochází z trestné činnosti," dodal soudce.

Organizátoři neznámí

Zmizení zboží z kamiónů se zbožím iniciovali podle verdiktu dosud neznámí členové organizované zločinecké skupiny. Ti převzali kontrolu nad slovenskou přepravní společností, jejím jménem přebírali zakázky, které pak zadali dalším firmám. Při přepravě řidičům zavolali, že se původně plánované místo vykládky zboží změnilo na sklad v areálu pražského holešovického přístavu, kde Čerge, Kožina a Hort náklad přeložili do jiných kamiónů.

Tímto způsobem se obžalovaní dostali v roce 2013 k exponátům a technickému vybavení výstavy. Obžaloba uvádí, že mezi exponáty byly mimo jiné diář herečky, vějíř s ptačím peřím, černé síťované punčocháče, prostěradlo, časopis Playboy, pohovka fuchsiové barvy či pozvánka na narozeniny Johna Kennedyho.

Část věcí policie našla v jiném skladu v Berouně o tři měsíce později, některé exponáty se ale dodnes nenašly. Obhájci mužů v odvolání požadovali buď zproštění viny, nebo vrácení případu prvostupňovému soudu. Poukazovali na druhou větev případu v Berouně, kde prý byli obžalovaní pravomocně zproštěni viny. Výstava o americké herečce se konala v roce 2013 na Pražském hradě, navzdory ztrátě části exponátů ji v Jízdárně navštívilo přes 50 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám