Hlavní obsah

Soud snížil plat synovi předsedy Nejvyššího soudu kvůli průtahům

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) potrestal ve čtvrtek soudce Martina Šámala snížením platu o deset procent na tři měsíce za průtahy ve více jak třech desítkách případů. Šámal, jehož otec je předseda Nejvyššího soudu, před kárným senátem svou vinu nepopíral, podle svých slov si špatně zorganizoval práci.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martin Šámal před kárným senátem své pochybení nezapíral.

Článek

Na problémy v agendě soudce Šámala přišel jeho nadřízený, předseda okresního soudu Lubomír Hrbek poté, co jedna z trestních kauz musela být ukončena, protože kvůli průtahům byl skutek promlčen.

„Udělal jsem proto prověrku a zjistil jsem, že se nejedná o ojedinělou chybu, ale o nějaké systémové pochybení, které bude potřeba řešit. Nejednalo se o výjimečné selhání, problém byl téměř ve všech kontrolovaných spisech, kterých bylo 35,“ konstatoval Hrbek.

Problém byl v organizaci práce a já jsem se rozhodl k tomu postavit čelem.
soudce Martin Šámal

Protože Šámal měl už z minulosti na svém kontě tři důtky, nezbylo než jej pohnat ke kárnému řízení. „Nešlo o to, že by na to odborně nestačil, ale problém byl ve špatné organizaci práce a neměl dostatečný přehled ve spisech. Některé úkony přitom nevyžadovaly velké nároky, šlo o běžné záležitosti, které by zabraly několik minut,“ upozornil Hrbek.

Šest let starý případ

Šámalův obhájce Luboš Hendrych argumentoval tím, že soudce má příliš mnoho práce. „Nebylo to tak, že by nic nedělal. Důvodem byla extrémní vytíženost tohoto soudu,“ tvrdil advokát.

„Problém byl v organizaci práce a já jsem se rozhodl k tomu postavit čelem. Začal jsem systematicky pracovat se všemi spisy a zavedl jsem si i evidenci všech svých spisů,“ kál se Šámal.

„Některé průtahy tam byly skutečně dlouhé, našli jsme dokonce šestiletý. A to i přesto, že v tomto případě tam bylo několik urgencí,“ konstatoval předseda kárného senátu Petr Průcha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám