Hlavní obsah

Soud snížil o pět let trest za smrt manželky a tchyně

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na deset let za mříže poslal v úterý Vrchní soud v Olomouci Rostislava K. (63) za to, že loni v dubnu udusil igelitovým sáčkem svou těžce nemocnou a imobilní manželku a také více než osmdesátiletou tchyni. O pět let mu tak snížil úvodní patnáctiletý trest, který mu uložil ostravský krajský soud loni 19. prosince.

Rostislav K. u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Dvojnásobnou vraždou chtěl muž zkrátit trápení obou žen a ulehčit i sobě, protože péči o obě ženy nezvládal a do ústavu je dát nechtěl.

„Změnili jsme právní kvalifikaci z vraždy na zabití. Obžalovaný ženy usmrtil v silném rozrušení při pohnuté mysli. Byl totiž dlouhodobě ve stresové situaci, kterou nakonec nezvládl. Desetiletý trest v zákonné sazbě pět až patnáct roků je podle nás přiměřený,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik.

Trest si Kotala podle něj odpyká ve věznici s ostrahou, ač správně by měl jít do přísnějšího typu káznice. „V tomto případě to účelu trestu odpovídá více,“ dodal mluvčí.

Šťastné manželství

S manželkou žil obžalovaný 35 let a jejich soužití bylo šťastné. Také s tchyní měl pěkný vztah, jenže všechno se změnilo, když jeho manželka skončila v nemocnici s krvácením do mozku a následně zůstala ochrnutá a upoutaná na lůžku. Žena, která do té doby byla plná radosti, najednou ze dne na den nebyla schopna projevit žádnou emoci a to obžalovaný těžce nesl.

Foto: Petr Marek, Právo

Rostislav K. u olomouckého vrchního soudu.

Imobilní navíc byla vzhledem ke svému věku i tchyně, o kterou se rovněž musel starat. Muž o obě ženy pečoval velmi dobře. Permanentně žil ale ve stresu a obavách. Bál se, že to nezvládne. Proto po čtyřech letech začal zvažovat různé způsoby usmrcení obou žen, ale i sebe samého. I žalobci připustili, že muž se před vraždou ocitl ve stavu bezmoci, kterou ale řešil naprosto krajním a nepřípustným způsobem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám