Hlavní obsah

Soud snížil Minaříkovi o rok trest za pojišťovací podvod

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Na čtyři roky za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci bývalého agenta komunistické Státní bezpečnosti (StB) Pavla Minaříka za pojišťovací podvod. O jeden rok mu tak snížil trest, který mu loni 11. září vyměřil Krajský soud (KS) v Brně. Zároveň mu zakázal čtyři roky podnikat.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pavel Minařík u soudu

Článek

Minařík v roce 1996 se svými komplici fingoval na Ukrajině dopravní nehodu, při níž shořel náklad optických vláken. Od pojišťovny pak chtěl na pojistném 41 miliónů korun. Minaříka už dříve soudy za pojišťovací podvod odsoudily a deset měsíců z šestiletého trestu si odpykal. Nové projednání jeho případu nařídil Nejvyšší soud a to hlavně kvůli procesním nedostatkům.

Jak se skutečně událost stala, zřejmě už nikdy nikdo nezjistí. Jisté je, že za pojištění nákladu zaplatil Minařík více než půl miliónu. Pojišťovna poté podstoupila množství důkladných kroků, aby dokázala, že šlo o pojišťovací podvod.

Minařík vinu odmítl. Tvrdil, že za událost je nejspíše odpovědný řidič, který vezl náklad. Zároveň ho označil za podplaceného korunního svědka.

Soud však jeho argumenty neakceptoval. „Důkazy o vině jsou jednoznačné. V trestu jsme však zohlednili, jak nám uložil Nejvyšší soud, příliš dlouho dobu trvání řízení. Proto trest pod spodní hranicí zákonné sazby,“ vysvětlil Právu předseda senátu VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám