Hlavní obsah

Soud si vzal čas na prostudování dokumentů, které zabavila policie u Langra doma

Právo, ČTK, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krajský soud v Ostravě v pátek začal rozhodovat o tom, zda dokumenty zajištěné při domovních prohlídkách u exministra Ivana Langra bude možné použít jako důkazní materiál v olomoucké kauze údajné korupce. Jednání po několika hodinách odročil s tím, že potřebuje delší čas na prostudování spisu.

Ivan Langer u soudu v OstravěVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

O vydání dokumentů, které jsou po prohlídkách v úschově České advokátní komory (ČAK), požádala policie těsně před koncem patnáctidenní lhůty. Langer v kauze obviněn nebyl.

Písemnosti v Langrově bytě, které souvisely s jeho advokátskou činností, policie zajistila v polovině října. Česká advokátní komora v souladu se zákonem odmítla dát souhlas s jejich zabavením. Podle stanoviska Nejvyššího soudu ČR se totiž za místo pro výkon advokacie považuje i advokátův byt.

Langer se odvolává na důvěrný vztah mezi advokátem a klientem. „Povinnost mlčenlivosti je základním atributem vztahu mezi advokátem a klientem při poskytování právních služeb, a tedy i nezbytnou podmínkou fungování demokratické společnosti,“ říká Langer.

Langer nepatří mezi čtyři obviněné v olomoucké kauze, kterou policie vyšetřuje pod označením Vidkun. Obvinění z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení v kauze čelí hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD), olomoucký šéf odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj, náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je Langrovým přítelem.

Rozbořil je jako jediný stíhán na svobodě, zbylé tři soud poslal do vazby. Vedení ČSSD Rozbořila kvůli jeho obvinění vyzvalo k odstoupení z funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám