Hlavní obsah

Soud se znovu vrátil ke kauze Rath. Divadlo pro veřejnost, řekl při příchodu exhejtman

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Po více než čtyřech měsících se v úterý vrátil Krajský soud v Praze ke kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Důvodem pauzy byly námitky podjatosti soudního senátu i jeho předsedy Roberta Pacovského ze strany obžalovaného Ratha i většiny obhájců ostatních obžalovaných. Sám Rath soud komentoval slovy, že je to jen „divadlo pro veřejnost”.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud se po více než čtvrt roce vrátil ke kauze RathVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Nečekávám nic, jenom že se tady v podstatě odehraje takové divadlo pro veřejnost, aby se neřeklo. Rozhodnuto už je,” komentoval obnovené jednání po příchodu k soudu Rath. Kromě něj k úternímu jednání dorazili z jedenácti obžalovaných také Lucie Novanská, Jindřich Řehák a Tomáš Mladý. Ostatní se omluvili a požádali o jednání v jejich nepřítomnosti.

Soudce Robert Pacovský nechal obžalovaným prostor na jejich vyjádření a doplnění jejich výpovědí. Pacovský ovšem upozornil, že soud nepřipustí, aby se jejich výpovědi opakovaly, případně aby obžalovaní rekapitulovali celý případ.

Jako první dostal slovo Jindřich Řehák, který měl podle obžaloby uplácet, aby jeho firma dostala zakázky na dodávky vybavení kolínské a kutnohorské nemocnice. V původním zrušeném rozsudku dostal Řehák trest pět a půl roku vězení. V úterý opět odmítl veškerá obvinění, která mu jsou kladena za vinu.

Foto: ČTK

Bývalý středočeský hejtman David Rath u Krajského soudu v Praze

Pacovský Řeháka po asi čtvrthodině upozornil na varování ohledně zdržování jednání opakováním výpovědi. „Já mám připraveno dvacet stránek koncentrovaného textu. Nemám úmysl zdržovat, chci být věcný,“ ohradil se proti tomu Řehák.

Poté dostal slovo obžalovaný někdejší obchodní ředitel Konstruktivy Branko Tomáš Mladý, který rovněž opět odmítl obžalobu. Po jeho výpovědi Pacovský jednání odročil do středečního rána, kdy by měl vypovídat soudní znalec kvůli doplnění posudku. Po něm by měl dostat slovo David Rath.

Pacovský podjatý není

Při posledním jednání loni v říjnu vznesl Rath námitku, Pacovský ji ovšem zamítl. Proti tomuto usnesení podala stížnosti většina obhájců. O stížnostech rozhodoval počátkem února pražský vrchní soud. Podle jeho závěrů Pacovský ani jeho senát podjatí nejsou a mohou ve věci nestranně rozhodnout.

Obžaloba viní 11 lidí z manipulací se zakázkami ve stavebnictví a zdravotnictví ve Středočeském kraji. Státní zástupce Petr Jirát tvrdí, že Rath bral úplatky a coby tehdejší hejtman o manipulacích věděl.

Soud řeší případ od roku 2013, před dvěma lety v červenci poslal Ratha na 8,5 roku do vězení. Pražský vrchní soud rozsudek zrušil, odmítl použití policejních odposlechů, které byly jedním z hlavních důkazů, a případ vrátil k novému projednání. Nejvyšší soud však nakonec odposlechy uznal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám