Hlavní obsah

Soud se zastal ženy, která dostala výpověď pro nadbytečnost

OLOMOUC

Olomoucký okresní soud ve čtvrtek vyhověl žalobě bývalé zaměstnankyně olomoucké pobočky Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marii Dvořákové. Výpověď je podle soudu neplatná. Dvořáková tvrdila, že byla v práci šikanována a diskriminována. Podle soudu jí měl zaměstnavatel nabídnout jiné uvolněné místo.

Článek

"Výpověď žalovaného je neplatná, neboť zaměstnavatel důsledně nesplnil nabídkovou povinnost podle zákoníku práce," uvedla soudkyně Jaroslava Jechová. Doplnila, že během výpovědní doby žalobkyně se uvolnilo pracovní místo asistentky ředitelky pobočky, které byl povinen zaměstnavatel Dvořákové nabídnout.

Dvořáková vedla oddělení informačních služeb a komunikovala za úřad například i s médii. Výpověď dostala před dvěma lety. Vedení úřadu to tehdy zdůvodnilo nadbytečností. Podle Dvořákové ale za tím byly jiné důvody. Údajně doplatila na to, že nechtěla krýt nekvalitní práci člověka, který má přátelské vazby na vedení. Zaměstnání přitom musela opustit kvůli údajné nadbytečnosti čtyři měsíce poté, co se kvůli šikaně obrátila na soud.

"Český statistický úřad postupoval podle zákoníku práce. Počkáme si, až rozsudek dostaneme, poté jej prostudujeme. Předpokládám, že budeme podávat odvolání," uvedla ředitelka odboru personalistiky a mezd ČSÚ Marcela Provazníková.

Nechtěla krýt špatnou práci kolegy

Naopak Dvořákovou verdikt soudu potěšil. "Mám radost, že se pravda ukázala. Od počátku jsem tvrdila, že zaměstnavatel vůči mě postupoval naprosto šikanujícím postupem, že hledal všechny kličky, aby pro mě neměl volné pracovní místo. A to proto, že jsem odmítala publikovat chybná statistická data z oblasti ekonomické, sociální i demografické," uvedla Dvořáková.

"Byla jsem vyhozena jen proto, že jsem odmítala krýt práci člověka, který měl přátelské vztahy s vedením úřadu," doplnila žalobkyně.

Kromě žaloby ohledně neplatné výpovědi podala Dvořáková na soud žalobu na ochranu osobnosti kvůli údajné šikaně a diskriminaci na pracovišti. Tímto sporem se soud dosud nezabýval.

Na soud se původně obrátila i bývalá ředitelka olomoucké statistiky Jana Jiroušová, jež rovněž přišla o práci. V jejím případě ale bylo řízení zastaveno. Důvodem je podle Jiroušové chyba její advokátky Jany Hamplové, která údajně pozdě podala odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám