Hlavní obsah

Soud se Srbou bude pokračovat v červnu

Novinky, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hlavní líčení případu nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové bude u Krajského soudu v Českých Budějovicích pokračovat od 11. do 13. června. V závěru čtvrtečního projednávání to konstatoval předseda senátu Slavomír Cirhan.

Foto: Jana Hejrová

Stříhání pásky "nového" kina. Zleva starosta Městské části Praha 16 Karel Hanzlík, Milan Nygrýn (za dodavatele) a zástupce starosty Miroslav Knotek.

Článek

Do té doby by měl Vrchní soud v Praze projednat stížnost na podjatost senátu krajského soudu, kterou podali minulý čtvrtek Miroslav Kříženecký a Vít Široký, advokáti obžalovaného Karla Srby.

Srba rovněž dnes obdržel zamítavou žádost na propuštění z vazby. Podle senátu stále hrozí, že by mohl uprchnout. "Budeme proti tomu podávat stížnost k vrchnímu soudu. Domnívám se, že za současného stavu důkazní situace tu nejsou důvody, proč Srbu držet ve vazbě," řekl Srbův obhájce Vít Široký.

V soudní síni byla také manželka Srby Markéta, která hlavní líčení sleduje od samého začátku. "Tento týden se ukázalo, že slečna Tomšovicová si spoustu věcí vymýšlí a není schopná dát odpověď na jasné důkazy," konstatovala odpoledne Srbová. "Manžel je ve vězení zdrcen. Sedí tam už devět měsíců a v pátek má navíc narozeniny," dodala.

Rozpory ve výpovědi Tomšovicové

Ve čtvrtek se soud zabýval opět četbou listinných důkazů z telefonních odposlechů obžalovaných. Předseda senátu se zajímal rovněž majetkovými a finančními poměry Srby.

V závěru dopoledního líčení položil Srbův obhájce Široký obžalované Tomšovicové několik otázek. Chtěl například vědět, kdo měl Novotnému předat doplatek ve výši 450 tisíc korun za odstranění Slonkové.

"Částku jsem měla původně předat na přání Srby sama, později jsem ale chtěla, aby si to vyřídili oba mezi sebou," sdělila soudu Tomšovicová. Široký však její slova konfrontoval s protokolem z policejního výslechu prachatické podnikatelky, ve kterém stojí, že Tomšovicová tyto peníze vyplatí sama. "Tehdy jsem nepopsala řadu věcí. Odpovídala jsem jen na otázky policistů," bránila se obžalovaná žena. Zdůraznila ale, že u předání měla asistovat.

Další otázky

Široký se také dotázal, zda byl Srba při tom, když Tomšovicová obdržela v Chorvatsku SMS, která měla potvrdit, že novinářka už není mezi živými. Odpověď byla kladná. Obhájce však reagoval citací ze stejného policejního výslechu, kde se píše, že v době, kdy SMS přišla, byla sama. "Je možné, že jsem zrovna sedala do auta, ale Srba tam určitě byl. Myslím, že dokonce řídil," vylíčila Tomšovicová.

Reklama

Související témata:

Související články

Srba: vraždu Slonkové jsem si neobjednal

Celodenním výslechem bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí a agenta vojenské rozvědky odstartovalo v pondělí u Krajského soudu v Českých...

Tomšovicová: Srby jsem se bála

Výpověďmi plných rozporů pokračoval ve středu u Krajského soudu v Českých Budějovicích třetí den projednávání případu údajně chystané vraždy novinářky Sabiny...

Výběr článků

Načítám