Hlavní obsah

Soud se Shenarem nezačal kvůli návrhu na vyloučení jeho advokátky Babákové

Praha

Městský soud v Praze v úterý odročil ještě před začátkem hlavní líčení s podnikatelem Martinem Shenarem, který čelí obžalobě z krácení daní ve více než pětasedmdesátimilionové výši. Státní zástupkyně totiž navrhla vyloučit Shenarovu advokátku Karolinu Babákovou z obhajoby. Soud se ke kauze vrátí v zimě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Shenar a jeho obhájkyně Karolina Babáková u úterního soudu.

Článek

Státní zástupkyně Petra Ullrichová navrhla Babákovou vyloučit kvůli tomu, že v minulosti byla členkou statutárních orgánů společností Mangara, Garza a Ichys Alfa, společností, které figurují v obžalobě. Babáková byla také jednatelkou společnosti Peskim, která pro Mangaru a Garzu vedla účetnictví. Státní zástupkyně Babákovou chtěla proto vyslechnout jako svědka.

Babáková na to prohlásila, že je Shenarovým advokátem v podstatě od doby, kdy byl obviněn. „Obhajobu pana Shenara jsem převzala v dubnu 2017. Neumím si představit, že po dvou a půl letech obhajování mého klienta bych mohla v této věci svědčit,“ uvedla k návrhu Ullrichové.

Soud osvobodil Vitáskovou v kauze solárních podvodů

Domácí

Předseda soudního senátu Tome Frankič návrh Ullrichové zamítl. Ta si proti rozhodnutí podala stížnost, o které bude rozhodovat Vrchní soud v Praze. Hlavní líčení proto Frankič odročil na únor.

Shenarovi hrozí až deset let vězení

Shenar koupil v roce 2009 stoprocentní podíly ve třech společnostech zabývajících se pronájmem a provozem nemovitostí. Firmy s projekty solárních elektráren na Českolipsku přejmenoval na eEnergy Ralsko (bývalá Mangara), eEnergy Hodonín (bývalá Garza) a eEnergy Ralsko-Kuřívody (bývalá Ichtys Alfa). Koncem téhož roku je za 515 milionů Kč prodal ČEZ, který je zaplatil v několika splátkách v následujících dvou letech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Shenar podle obžaloby nezaplatil přes 76 milionů korun na dani za prodej tří projektových společností firmě ČEZ.

Podle obžaloby Shenar nepodal daňová přiznání a nezaplatil daň z příjmu ve výši 76,5 milionu korun. Pětapadesátiletému miliardáři hrozí za daňové úniky až desetiletý trest vězení. Podnikatel vinu už dříve odmítl. Prohlásil, že by bylo hloupé prodat něco státní firmě a nezaplatit daně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám