Hlavní obsah

Soud s Nečasovou ohledně rozvědky pokračuje znovu za zavřenými dveřmi

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvodní soud pro Prahu 1 v pondělí začal znovu řešit případ Jany Nečasové (dříve Nagyové), manželky expremiéra Petra Nečase (ODS), obžalované ze zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování dnes už bývalé manželky Nečase Radky. Podobně jako při některých termínech loňského hlavního líčení soudkyně vyloučila z jednání veřejnost, protože výslechy svědků se týkají informací v režimu utajení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jana Nečasová a advokát Eduard Bruna

Článek

Soudkyně Helena Králová musí špionážní kauzu s prvky milostného příběhu rozplétat znovu, protože po jejím loňském osvobozujícím rozsudku jí spis vrátil odvolací Městský soud v Praze kvůli chybnému zpracování důkazů.

Soud také nařídil dva další výslechy, jako první vypovídal exministr obrany a od roku 2012 velvyslanec Česka při Severoatlantické alianci (NATO) Jiří Šedivý. Druhým svědkem je podle informací Práva šéf policejního útvaru zvláštních činností Vladimír Šibor. Zejména ten by měl mluvit o metodách operativců, jako je sledování a podobně.

Hlavní líčení Králová nařídila na tento týden kromě středy. Měly by také zaznít další odposlechy pořízené policií při vyšetřování, které loni Králová nepřehrála.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jana Nečasová se svým manželem přichází k soudu.

Soudkyně musí promyslet motiv Nečasové

Králová loni v květnu osvobodila kromě Nečasové i zbylé tři obžalované: dva exšéfy vojenské tajné služby Ondreje Páleníka a Milana Kovandu a důstojníka rozvědky Jana Pohůnka. Čtveřice podle soudkyně trestný čin nespáchala.

Žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, ale byli opačného názoru a odvolali se k městskému soudu. Ten jejich námitkám vyhověl a Králové spis s kritikou vrátil. Soudkyně se prý nevypořádala s některými důkazy a svědky, hlavně ale údajně pořádně nepromyslela motiv Nečasové.

Obžaloba tvrdí, že na podzim roku 2012 vedla tehdy Nagyovou k trestné činnosti láska, když coby šéfka kabinetu tehdejšího premiéra Nečase a rovněž jeho milenka sháněla znevažující informace na Radku Nečasovou, aby premiéra přiměla k rozvodu. Dokazují to prý hlavně odposlechy.

Nečasovým prý hrozilo nebezpečí

Po zásahu na Úřadu vlády v červnu 2013 a vypuknutí kauzy Nečasův kabinet padl a expremiér se pak s Nagyovou oženil.

Obvinění verzi o sledovačce odmítají. Důstojníci tvrdí, že dostali zadání z Úřadu vlády, aby se prověřilo podezření o nebezpečí, které údajně hrozilo rodině tehdejšího premiéra.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová u soudu

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas na snímku z roku 2012

Foto: Petr Horník, Právo

Ondrej Páleník

Foto: www.mocr.army.cz

Ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda

Stejně mluvil před soudem loni coby svědek sám Nečas. Odvolací soud ale Králové naznačil, že jeho výpověď mohla být účelově zkreslená, aby pomohl své nynější manželce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám